NPO
NTR

Chef-patissier Hans Heiloo was de expert van ons proefpanel. Er werden drie verschillende chocolade-hazelnootpasta's geproefd. Gaste Karin Luiten nam hors concours nog een vierde mee, uit de supermarkt in Frankrijk. Hieronder de uitslag.

 

3.  Huismerk AH Hazelnootpasta (E 2,10)

Hans Heiloo merkt uiterlijk meteen een duidelijk verschil met de andere twee pasta's: deze glanst veel minder. Qua smaak zit hij 'stevig in de hazelnoot'. De structuur is wat rul. Verder is hij vrij zoet en blijft hij wat plakken in de mond.

2. Nocciolata (2,99 euro)

Biologische choco & hazelnootpasta ‘van de hoogvlakte van Asiago, een plateau in de Italiaanse Voor-Alpen’ . Te koop bij veel biologische winkels en delicatessenzaken.

Hans Heiloo: Hij is wat ruller dan Nutella, dat zou verholpen kunnen worden door hem opnieuw te verwarmen. Hij is wel lekkerder dan AH Huismerk. Nadat hij weet dat dit een Italiaanse chocopasta is voegt hij toe dat hem dat niet vreemd voorkomt. "Op de beurs in Rimini zag ik Italiaanse kinderen dit soort stevige pasta's op hun brood smeren, de smaak is veel volwassener dan wat wij onze kinderen geven, het is maar wat je gewend bent. En dit soort dingen zijn in Italie zeer streekgebonden, je proeft de verschillen dan ook echt."

1. Nutella (2,69 euro)

Boterhampasta van hazelnoten. Van oudsher veel reclame gemaakt met hoe gezond Nutella zou zijn; moeten na rechtszaken met terugwerkende kracht boetes betalen per verkochte pot & met ingang van 2012 de communicatie ‘eerlijker’ maken en misleidende claims weglaten.

 

Qua uiterlijk valt meteen op dat deze pasta mooi glimt. Hij smaakt uit puurder dan het huismerk en hij smelt goed weg wat zou kunnen duiden op cacaoboter. Hij is lekker. Vakterm: 'mooi smeltgedrag'. Puurder van smaak.

Iedereen in het panel is zeer verbaasd dat Nutella als beste uit de test kwam. Let wel, het panel richtte zich puur op smaak en uiterlijk, niet op de puurheid van de ingredienten.

De pasta 'noisettes' van het huismerk van de Franse  supermarkt Casino die door Karin Luiten werd ingebracht, maar vanwege slechte verkrijgbaarheid in Nederland buiten de competitie werd gehouden, vond men wel erg lekker. De structuur viel op, er zaten stukjes noot in. Een erg mooie, lekker zuivere smaak.