NPO
NTR

Recept Jamie Oliver - Zondige sticky toffeepudding

 

voor 16 personen

4 zakjes earl grey thee

450 gram verse medjool dadels

1 afgestreken theelepel kaneel

1 bol nootmuskaat om te raspen

170 gram boter + extra om in te vetten

340 gram zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven

170 gram rietsuiker

170 gram donkerbruine basterdsuiker

4 grote eieren

Maldon-zeezout

Karamelsaus

250 gram boter

125 gram donkerbruine basterdsuiker

125 gram rietsuiker

50 ml bruine rum

300 ml double cream of slagroom

Verhit de oven tot 180 graden. Hang de theezakjes in een pot met 300 ml kokend water en laat ze 3 ½ minuut trekken. Verwijder de pitten uit de dadels, doe ze met de kaneel in een keukenmachine en rasp er de helft van de nootmuskaat bij. Haal de theezakjes uit de pot, schenk de thee bij de dadels en druk ze stevig naar beneden zodat ze helemaal onder staan. Laat ze 10 minuten met deksel weken, maal ze vervolgens tot een fijne puree en schraap de zijkant van de beker gaandeweg een paar keer schoon.

Vet een tulbandvorm van 26 cm doorsnee in met boter en bestuif met wat bakmeel. Klop in een grote kom met een houten lepel de boter en de twee soorten suiker tot het geheel romig is en klop er een voor een de eieren door. Roer er met een groet metalen lepel het bakmeel door. Spatel er de gepureerde dadels door, giet het beslag in het cakeblik en zet dit 45 tot 50 minuten in de oven, of tot een houten prikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt.

Ga wanneer de pudding bijna klaar is met de saus aan de slag. Snijd de boter in blokjes en laat deze in een kleine pan op matig vuur smelten. Voeg de twee soorten suiker toe en giet er als alles goed gemengd is de rum en de room bij (wees voorzichtig het kan spetteren). Breng de saus aan de kook en laat hem 5 minuten zachtjes pruttelen tot hij prachtig diepbruin van kleur is.

Stort de pudding uit de vorm op een schaal en kwast hem rondom in met voldoende saus om er een delicaat, krokant laagje op aan te brengen, terwijl de pudding eronder nog wel lekker zacht en sponzig blijft. Als je een cakeblik gebruikt moet je kleine gaatjes in de pudding prikken en er een derde deel van de saus over gieten. Strooi er als contrast een klein snufje zeezout over en zet de pudding met een kannetje saus en desgewenst een schaaltje slagroom, ijs of vla op tafel.

Titel: Jamie’s comfort food

Auteur: Jamie Oliver

Uitgeverij: Kosmos

ISBN: 9789021558233

Prijs: € 30,-

__________________________

Recept Jean Beddington  - Steamed Sticky Toffee Pudding

 

Toffee saus

 

100 gram boter

150 gram donker bruine basterd suiker

2 eetlepels slagroom

 

Smelt de boter, suiker en room samen in een pan en breng aan de kook. Laat doorkoken tot een dikke saus.

 

Pudding

 

6 eieren

150 gram suiker

Snufje zout

Rasp van 1 citroen

150 gram zelfrijzend bloem

 

1. Klop eieren met de suiker en het snufje zout tot een dikke room.

2. Meng de citroenrasp erdoor en vouw dan voorzichtig de bloem erdoor.

3. Beboter 6 individuele of 1 grote pudding vorm en giet de toffee saus erin.

4.Giet het beslag in de vormpjes tot ze  ¾ vol zijn. Maak een deksel van aluminiumfolie.

5. Zet de vorm in een stoompan, laat kleine vormpjes 20 minuten stomen en grote 40 minuten.

6.Haal de vorm uit de stoompan, verwijder de folie en keer de pudding om op een bord.

 

Serveer met lobbig geklopte slagroom of vanille roomijs

 

Titel: absolutely Jean Beddington

Nog slechts hier en daar leverbaar voor € 15,-

 

_______________

 

Recept Felicity Cloake  -  Perfecte sticky toffee pudding

 

175 gram medjooldadels, ontpit en grof gehakt

1 tl natriumbicarbonaat

300 ml gekookt water

50 gram zachte boter

80 gram lichtbruine basterdsuiker

80 gram bruine basterdsuiker

2 grote scharreleieren, geklutst

175 gram bloem

1 tl bakpoeder

Een snuf gemalen kruidnagel

Een snuf zout

75 gram walnoten, grof gehakt

Voor de saus:

115 gram boter

75 gram lichte basterdsuiker

40 gram bruine basterdsuiker

140 ml double cream of slagroom

Een snuf zout

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter een diepe ovenschaal van circa 24 X 24 cm.
  2. Maak eerst de saus door alle ingrediënten langzaam in een pan te verhitten tot de boter is gesmolten. Zet dan het vuur hoog en breng het aan de kook. Kook het circa 4 minuten tot de saus zo dik is dat hij aan de achterkant van een lepel blijft hangen. Schenk de helft van de saus onder in de ovenschaal en zet die in de diepvries.
  3. Doe de dadels en de natriumbicarbonaat in een hittebestendige schaal en zet ze onder met het kokende water. Laat ze zacht worden terwijl je de rest van het dessert bereidt.
  4. Klop de boter en de beide suikers tot een luchtige massa en klop dan de eieren er geleidelijk door. Zeef de bloem, het bakpoeder, de gemalen kruidnagel en een snuf zout erbij en meng alles goed. Voeg de dadels en het weekwater plus de walnoten toe en mix alles goed.
  5. Haal de ovenschaal uit de diepvries en schenk het beslag over de toffeesaus. Zet de schaal 30 minuten in de oven tot het stevig aanvoelt, haal hem eruit en zet de grill op de middelhoge stand.
  6. Prik gelijkmatig met een spies of vork wat gaatjes in de bovenkant van de pudding en schenk de rest van de saus erover. Zet hem kort onder de grill en houd alles goed in de gaten, want het verbrandt snel. Serveer met vanille-ijs.

Titel: Perfect, 68 onmisbare basisrecepten voor elke kok

Auteur: Felicity Cloake

Uitgeverij: Kosmos

ISBN: 9789021553900

Prijs: € 14,95