NPO
NTR

Samak yakhni (Uit: Mediterraan Viskookboek van Alan Davidson)

Vis met groenten uit de oven

Dit recept, dat een favoriet is van de bewoners van Alexandrië, is weer anders dan soortgelijke Libanes gerechten, bijvoorbeeld door het advies er een yoghurt salade bij te serveren - Libanezen geloven juist dat vis en yoghurt nooit gecombineerd moeten worden. Omdat in Egypte zeebaars duurder is dan paling, wordt in de populaire versie van dit gerecht paling gebruikt.

voor 4 personen

750 gram gefileerde zeebaars (plaatselijk bekend als 'qarous'), of andere vis met stevig vlees

voor de marinade:

sap van 3 citroenen

sap van 3 uien

4 laurierblaadjes

2 theelepels gemalen komijn

zout en peper

voorts

400 g tamelijk kleine tomaten

klein beetje olijfolie

heleboel gehakte peterselie

Leg de stukken vis een uur in de marinade. Mensen die niet zo dol zijn op komijn, moeten wat minder dan de opgegeven hoeveelheid gebruiken. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en laat eerst de uien, dan ook de knoflook kleur krijgen. Doe er de gehakte peterselie en bladselderij bij. Voeg dan de laurierblaadjes, tomaten en zout en peper toe. Laat dit ongeveer 30 minuten op laag vuur bakken. Het resultaat wordt yakhni genoemd.

Schep de helft van yakhni in een ovenschaal, leg de vis erop bedek de vis met de rest van de yakhni en dek alles af met een stuk met olie ingesmeerd bakpapier. Zet de schaal ongeveer een half uur in een op 180 graden voorverwarmde oven.

Serveer het gerecht heet, met pilav, of lauwwarm met een yoghurt'salade' (dat wil zeggen: yoghurt waardoor u fijngehakte knoflook, peterselie en munt en een beetje zout hebt geroerd).

Pilav (recept na raadplegen diverse bronnen)

125 gram basmati rijst

250 ml bouillon

1 sjalot

1 teen knoflook

olijfolie

evt. kurkuma

Fruit de sjalot en knoflook in een laagje olie, doe er de rijst bij en roer om tot de rijstkorrels glazig zijn, roer er de kurkuma door en bak een halve minuut. Voeg dan de bouillon toe en laat met deksel op de pan 15 minuten zachtjes pruttelen.

Yoghurt salade (uit 'My Egyptian Grandmother's Kitchen van Magda Mehdawy)

Ingredients:

2 cloves garlic

1/4 teaspoon salt

1 cup yogurt

1 tablespoon lime juice

1 teaspoon dried mint

Crush garlic and salt and mix with yogurt. Season with lime juice and place in small serving dish. Garnish with dried mint and serve.

*Noot regisseur Jannekee Kuijper, voor de yoghurt salade in de uitzending gebruikte ik verse muntblaadjes en ook verse peterselie, beide kleingesneden.