NPO
NTR

Radio Mangiare - vrijdag 6 maart

Limburgs zuurvlees
hoofdgerecht, voor 4 personen

'Schrik niet van de hoeveelheid azijn die je erbij schenkt. Met de ontbijtkoek, stroop en suiker heb je straks een heerlijke zoetzure saus.'

800 g sukade- of magere runderlappen, in blokjes
3-4 uien, in ringen
2 blaadjes laurier
8 kruidnagels
750 ml natuurazijn
50 g roomboter
3-4 dikke plakken ontbijtkoek
5-6 el appelstroop
donkere basterdsuiker

1 Leg de vlees met de uiringen in een schaal. Steek er de laurier tussen, bestrooi met de kruidnagels en schenk de azijn erbij. Zorg dat het vlees helemaal in de azijn ligt, voeg eventueel extra azijn of water toe, en laat 24 uur marineren.
2 Neem het vlees uit de marinade en dep goed droog met keukenpapier. Smelt in een braadpan de roomboter. Bak het vlees bruin aan, eventueel in twee porties als je braadpan niet groot genoeg is. Schenk de marinade erbij en breng aan de kook.
3 Draai het vuur laag. Verkruimel de ontbijtkoek boven de pan en roer de stroop erdoor. Stoof het vlees in 1,5 uur zachtjes gaar. Neem eventueel de laatste 20 minuten de deksel van de pan zodat het vocht tot een dikke saus kan inkoken. Voeg basterdsuiker en peper naar smaak toe. Lekker met dikke frieten en sla of rode kool en appelcompĂ´te.