NPO
NTR

Zeekraalsalade met couscous van Mari Maris

180 gram couscous

2,25 dl witte wijn

2,25 dl groentebouillon

2 teentjes knoflook, in ragfijne reepjes

Olijfolie

300 gram zeekraal, grofgesneden

1 á 2 takjes dragon, gerist en gehakt

1 eetlepel citroensap of dragonazijn

Maak de couscous met de witte wijn en de groentebouillon. Fruit de knoflook goudbruin in de olijfolie. Meng er zeekraal en dragon door. Maak op smaak met citroensap of dragonazijn en peper.

Uit de groentebijbel van Mari Maris

Uitgeverij: Carrera ISBN: 9789048814886

Prijs: € 29,90

____________

 

 

Gestoomde poon in zeesla van Edwin Flores

4 poonfilets

Genoeg zeesla om de poon in te rollen

500 ml visbouillon

100 ml Japanse sojasaus

2 cm stukje geraspte gember

1 teen knoflook, fijngesneden

Peper en zout

Maak een sausje van de soja, gember en knoflook en laat een uur trekken op kamertemperatuur. Was de zeesla goed, om het zand eruit te spoelen. Peper en zout de vis naar smaak. Rol de filets per stuk in de zeesla. Leg in een stoompan die gevuld is met visbouillon. Stoom de vis in enkele minuten gaar. Serveer de saus erbij.

Wildpluk kookboek van Edwin Flores

Uitgeverij: Bertrams en de Leeuw ISBN: 9789461561497

Prijs: € 29.95

 

 

________________

Dulsepesto uit Lekker Lokaal

1 citroen

3 eetlepels dulse of een mengsel van zeewier, zeesla, nori, wakame

2 hardgekookte eieren

1 eetlepel water

Eventueel 2 bosuitjes, fijngesneden

2 – 2 ½ dl olijfolie of mayonaise

Snijd de citroen doormidden, pers het sap eruit en bewaar dat samen met de pulp. Doe het citroensap met zeewier, de hardgekookte eieren en de overige ingrediënten in een keukenmachine en mix 2 minuten alles tot puree, U kunt er eventueel nog wat zelfgemaakte mayonaise door mengen.

zeewierbrood

20 gram zeesla, nori of wakame vers of gedroogd

400 gram bloem

3 dl water, houd hiervan 3 eetlepels apart om het wier in te weken

10 gram droge gist of 20 gram verse gist

10 gram suiker

4 gram zout

1 theelepel olie

Besprenkel de zeesla, nori of wakame met 3 eetlepels water en laat ze wellen. Meng in een kom de bloem met het overgebleven water, de gist, suiker, zout, zeewier en olie, kneed alles tot een deeg en laat het afgedekt op een warme plek rijzen. Verhit de oven tot 220 graden Celsius. Vorm een brood van het deeg, doe het in een bakvorm en laat het nog 15 minuten staan. Schakel de oventemperatuur terug naar 200 graden Celsius en bak het brood in 50 minuten gaar en lichtbruin. Haal het eruit en laat het op een rooster afkoelen.

Titel: Lekker lokaal

Uitgeverij: fontaine

ISBN: 9789059564893

Prijs: € 39,95