NPO
NTR

Kreeftensoep (4 personen 1 liter soep)

  • 2 kleine kreeften ( bijv. diepgevroren van de Lidl, laat ze dan eerst ontdooien)
  • 10 grote garnalen (ongepeld)
  • 12 peperkorrels, licht geplet
  • 8 takjes verse tijm
  • 60 gram boter
  • 1 ½ ui, waarvan 1 ui in stukken en ½       gesnipperd
  • 2 grote schoongemaakte winter wortelt
  • 3 stengel bleekselderij, in boogjes
  • geraspte schil van 2 gewassen limoenen
  • 2 grote teentjes knoflook
  • 125 ml fris/fruitige witte wijn (Santa Cristina Bianco)
  • 25 á 30 ml armagnac
  • 75 ml medium sherry
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 kleine lepel suiker
  • 100 ml slagroom
  • 3 á 4 eetlepels rijst
  • snuf cayennepeper (of meer naar smaak)
  • zout naar smaak
  • 1 á 2 blokje vis bouillon (afhankelijk van de smaak)
  1. Pel de garnalen (verwijder het darm kanaaltje) hou het afval apart inclusief de koppen (als je ze zo gekocht hebt)
  2. Haal het vlees uit de staart en de scharen. Bewaar het pantser van de staart en de omhulsel van de scharen, poten en gewrichten van de scharen. Zet het vlees apart
  3. Sla met de achterkant van een vleesmes op alle stukken van het pantsers tot ze basrsten en snij de koppen in vieren.
  4. Doe 30 gram roomboter in de pan.
  5. Doe het afval van de garnalen in de pan samen met het pantser en de koppen van de kreeft en bak deze licht aan. (5 á 10 min) Let op verbranden van de schalen dit mag niet gebeuren.
  6. Voeg 1,5 liter water er aan toe samen met 1 winter wortel in stukken, 2 stengels bleekselderij, 4 takjes tijm, 1 ui in stukken, 1 teentje knoflook en de geplette peperkorrels toe en breng langzaam aan de kook.
  7. Voeg hier aan toe wat zout en 1 blokje vis bouillon (om de smaak nog meer te versterken kan er een ½ tot 1 blokje visbouillon extra bijgedaan worden)

 

Laat de bouillon ongeveer 1 á 2 uur trekken en inkoken tot er 1 liter van over is.

 

  1. Zeef de bouillon door een fijne zeef boven een kom of pan en laat alles goed uitlekken. Gooi de pantsers, garnalen afval, peperkorrels, bleekselderij en tijm weg. Maar haal de helft van de winterwortel en de ui er uit.
  2. Kook de garnalen heel kort in wat water met zout laat ze uitlekken en kruid ze met wat dillen en peper.
  3. Snij een halve winterwortel in kleine stukken, versnipper de ½ ui en snij de bleekselderij in kleine stukken en snij de knoflook fijn.
  4. Smelt de boter in een pan met dikke bodem.
  5. Bak de ui (inclusief de helft wat gebruikt is voor de bouillon) op laag vuur glazig.
  6. Voeg de in stukken gesneden wortelt (inclusief de helft die gebruikt is voor de bouillon, de in stukken gesneden bleekselderij, de overgebleven takjes tijm, fijn gesneden knoflook en citroenrasp van 1 limoen toe. Laat ± 5 minuten zachtjes bakken.
  7. Voeg de witte wijn, de sherry en de tomatenpuree toe. Breng aan de kook en laat ± 10 minuten zachtjes al roerend koken.
  8. Voeg na 5 min de suiker toe om de zurige smaak van de tomatenpuree tegen te gaan.
  9. Haal de tijm takjes uit de pan.
  10. Doe de inhoud in een foodprocessor.
  11. Zet de pan weer op het vuur en giet er de kreeftenbouillon en slagroom in.
  12. Voeg de rijst toe, doe de deksel op de pan en laat de rijst op laag vuur in ongeveer 20 minuten gaar worden.
  13. Zeef de bouillon boven een andere pan en doe de rijst bij het groenten mengsel.
  14. Pureer het groenten/rijstmengsel in een foodprocessor voor ongeveer 10 min.
  15. Voeg beetje bij beetje ± 2 á 3 bekers bouillon toe tot er een egale massa/ontstaat.
  16. Doe de massa in een zeef en wrijf dit boven de bouillon er door heen.
  17. Roer door de bouillon goed door.
  18. Voeg een snufje cayennepeper, de rest van de limoen rasp en de cognac toe en laat en verwarm het voor ongeveer 10 minuten op laag vuur.
  19. Maak het eventueel af met peper en zout.Schep in borden en garneer met stukjes kreeft en garnalen.

 

Gebruik je verse kreeft kook deze dan eerst in 1 ½ water voor 5 á 8 minuten. Haal ze er uit en bewaar het kookvocht. Ga nu verder vanaf stap 2.

Gebruik het water waar de verse kreeft in hebt gekookt bij stap 6.

 

Wil je meer soep maken pas de ingrediënten na verhouding dan aan.

Laat de boter niet bruin worden maar altijd langzaam smelten.

Eet smakelijk!

Noot van de redactie: tussen de door de redactie uitgevoerde receptuur en het recept hierboven zijn verschillen, met name in de hoeveelheden vloeistoffen. Wij hopen dat u met dit aangepaste recept een heerlijke kreeftensoep met een mooie hoeveelheid armagnac, wijn en sherry zult maken. De jury heeft de soep beloond met de 1e prijs tijdens de finale van Het Diner op 11 december 2015. Veel plezier met het maken!

John Gom-Kok