NPO
NTR

Sinaasappelparfait van Cas Spijkers

Ingrediënten

2 sinaasappels

75 g suiker, 2 eidooiers

het merg van ½ vanillestokje

1 ½ dl slagroom

2 eiwitten

100 g fijne kristalsuiker

Voor de garnering:

2 dl bosbessensaus of andere rode saus

½ dl yoghurt

 

Bereiding

Snijd de sinaasappels doormidden. Schep met een lepel het vruchtvlees eruit en pers dit uit. Er is 1 dl sinaasappelsap nodig.

Breng het sinaasappelsap met 50 gram suiker aan de kook en laat het tot een siroop inkoken.

Maak met behulp van een bolletjessteker een schuldrandje rond elke sinaasappel. Schraap al het witte vlies met een lepel uit de sinaasappels en zet ze in de diepvries.

Klop in een vuurvaste haal de eidooiers met het vanillemerg en de resterende 25 gram suiker luchtig, zet de schaal boven een pan met zachtjes kokend water (au bain marie) en zorg dat dit de bodem van de schaal niet raakt. Verwarm de dooiarmassa al kloppend circa 7 minuten tot het een lichte, romige massa is. neem de schaal van de pan water en blijf kloppen tot de massa is afgekoeld.

Klop de slagroom lobbig en spatel deze door de eimassa. Spatel ook de sinaasappelsiroop erdoor. Schep deze compositie in de uitgeholde sinaasappels en laat ze in de vriezer in 3-4 uur opstijven.

Klop de eiwitten stijf; voeg al kloppend de 100 gram suiker toe. Neem de sinaasappels uit de vriezer en spuit een vlechtwerk van eiwitschuim bovenop. gebruik een gasbrander of de grill in de oven om de eiwitten lichtbruin te kleuren.

Maak op vier borden een brede rand (bosbessen-)saus. Druppel er yoghurt in en trek deze druppels met en satéstokje uit tot bijvoorbeeld hartjes. Zet in het midden een sinaasappel.

 

 

 

Cevapcici traybake van Rudolph van Veen

Hoofdgerecht 4 personen

 

Ingrediënten

2 rode uien

1 groene paprika

1 rode paprika

3 bosuien

4 trostomaten

250 g kastanjechampignons

1 bosje peterselie

450 gr krieltjes

500 g half om half gehakt

2 tl cayennepeper

1 el tomatenpuree

zout, versgemalen peper

60 g crème fraîche

 

Extra nodig:

bakpapier

 

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200ºC

Pel de uien en snijd in parten. Halveer de paprika's in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd in grove blokjes. Snijd de bosuien in schuine stukjes en snijd de tomaten in parten. Snijd de champignons in vieren en hak de peterselie.

Verdeel de krieltjes, uien, paprika's, bosuien, tomaten en champignons over een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi het geheel met een deel van de peterselie.

Meng het gehakt met cayennepeper en tomatenpuree en breng op smaak met wat zout en peper. Verdeel het gehakt in porties, knijp  het met je handen voorzichtig in elkaar en verdeel het gehakt over de bakplaat met groenten. Bak de traybake circa 30 minuten in de voorverwarmde oven en verdeel de crème fraîche erover. Bestrooi met de resterende peterselie.

 

 

 

 

Bereiden: ca 40 minuten

per persoon

2035 kJ/485 kcal

28 g eiwit

26 g vet, waarvan 12 g verzadigd

31 g koolhydraten

7 g vezel