NPO
NTR

Pittige rode hummus
Voor ongeveer 450 gram
400 gram kikkererwten (blik) goed afgespoeld en uitgelekt)
30 gram tahin, goed doorgeroerd
30 gram Turkse rode paprika puree
¼ tl komijnpoeder
30 ml olijfolie
2 ijsklontjes
¼ tl versgemalen zwarte peper
¼ tl zout
Sap van 1 – 1 ½ citroen
Doe de kikkererwten met de tahin, de rode paprikapuree en het komijnpoeder in de kom van een foodprocessor. Mix tot een zo glad mogelijke puree. Schenk de olie er heel langzaam bij totdat alle olie is opgenomen. Doe de ijsblokjes erbij en blijf mixen tot ze zijn gesmolten. Voeg de peper, het zout en het citroensap toe en breng indien nodig verder op smaak met rode paprikapuree, citroensap en specerijen.
Titel: Vegarabia
Auteurs: Greg & Lucy MAlouf
Uitgeverij: Good cook
ISBN: 9789461431240
Prijs: € 29,95

Warme hummus met pastrami
Voor 4 – 6 personen
2 x 400 gram kikkererwten uit blik
Een snuif komijnzaad
2 tenen knoflook geperst
3 el tahin
1 el olijfolie
Het sap van 1 citroen (of minder)
1 tl zout (of minder)
2 plakken pastrami
Spoel de kikkererwten af in een zeef of vergiet onder de koude kraan en laat ze uitlekken. Breng ze aan de kook in een pan met schoon water. Laat ze 2 minuten zachtjes koken en giet ze af. Rooster het komijnzaad 2 minuten in een droge koekenpan en maal het fijn in een vijzel.
Meng de kikkererwten met 1,2 dl water en alle andere ingrediënten behalve het citroensap, zout en pastrami. Pureer het mengsel in de foodprocessor of blender. Proef en breng de hummus geleidelijk in balans met citroensap en zout.
Snijd de pastrami vrij fijn. Bak het vlees krokant in een droge koekenpan; dit duurt maar 1 minuut. Strooi de vleesflintertjes over de warme hummus en serveer direct.
Titel: Istanbul
Auteur: Rebecca Seal
Uitgeverij: Simply life
ISBN: 9789462500884
Prijs: € 24,95

Hummus
200 gram gedroogde kikkererwten
½ theelepel bicarbonate of soda (zuiveringszout)
3 knoflooktenen, geperst
5 eetlepels tahin
Sap van 1 citroen
½ theelepel zout

½ theelepel tahin
1 theelepel sumak
1 theelepel gemalen komijn
Handjevol korianderblad
2 eetlepels olijfolie
1 kleine knoflookteen geperst
1 theelepel chilivlokken
Week de kikkererwten in veel water en 1 theelepel zuiveringszout, het liefst 24 uur.
Giet ze de volgende dag af en doe ze over in een kookpan. Zet ze ruim onder water en de andere ½ theelepel zuiveringszout. Breng aan de kook, zet het vuur laag en kook de kikkererwten tot ze gaar zijn. Dit duurt ongeveer 2 uur, maar afhankelijk van de bonen kan dit langer of korter duren. Voeg zo nodig meer water toe. Giet de erwten af als ze zacht zijn maar nog niet tot puree gekookt, bewaar een beetje van het kookvocht.
Zet 2 eetlepels kikkererwten in een bakje apart, Pureer de rest met de knoflook, tahin, 1 eetlepel citroensap, zout en zoveel van het kookvocht dat het een smeuïge puree wordt.
Doe de hummus in een schaal en verdeel de rest van het citroensap en een beetje tahin er overheen. Strooi de sumak, komijn en korianderblaadjes er overheen. Maak af met de achtergehouden kikkererwten. Verwarm in een pan de 2 eetlepels olijfolie, roer daar de knoflook en de chilivlokken doorheen en roer goed door. Giet dit over de hummus en dien op.
Titel: From venice to Istanbul
Auteur: Rick Stein
Uitgeverij: BBC books
ISBN: 9781849908603
prijs: 25 GBP
Boek is niet in het Nederlands vertaald.