NPO
NTR

Gekonfijte wortel met specerijen en gewelde noten

Nog zo’n bijzondere ontdekking uit het Midden-Oosten die we deden in Libanon: zoet gekonfijte wortel met ‘melkig’ geweekte nootjes, en de melkcrème ashta, die we in dit gerecht vervangen door mascarpone. We hebben de wortel ook nog een kick gegeven met wat specerijen. Je eet het met een lepeltje als dessert. Ook lekker met een bolletje ijs erbij.

Voor 4-6 personen 400 g suiker

2 kruidnagels

2 steranijs

1 vanillestokje

4 bolletjes piment

1 kaneelstokje

stukje (bio)citroenschil

600 g wortel

200 g gepelde ongeroosterde noten: bijv. amandelen en pistachenoten

1 bakje mascarpone

Breng in een pan de suiker met de specerijen en de citroenschil in 1⁄2 liter water aan de kook. Laat in circa 1 uur zachtjes tot een siroop inkoken. Schrap de wortel en rasp deze grof. Voeg de geraspte wortel toe aan de siroop en laat op laag vuur in een paar uurtjes konfijten; hoe langer hoe verzadigerder de wortel is van suiker. Laat afkoelen. Week intussen de noten in ruim koud water. Giet ze vlak voor het serveren af en dep ze droog. Verwijder eventueel de citroenschil en specerijen. Bestrooi de gekonfijte wortel met de geweekte nootjes en serveer met een flinke dot mascarpone.

 

Uit 'Een druppel rozenwater', van Nadia Zerouali en Merijn Tol, uitgeverij Fontaine, verschijnt donderdag 8 oktober 2015

 

 

 

 

Pasta met kip uit Centraal-Azië

 

Voor 6 personen

1 kleine, maar stevige kip van circa 1,25 kg

1 blaadje laurier

10 zwarte peperkorrels

5 pimentbessen

500 gram uien of sjalotjes, in dunne ringen gesneden

500 gram noedeldeeg*

bloem, voor het bestuiven

fijn zeezout en versgemalen zwarte peper

 

1. Leg de kip in een grote pan. Giet er zoveel koud water bij dat de kip onder komt te staan. leg het blaadje laurier, de peperkorrels, de pigmentbessen en een snufje zout toe. Breng het water aan de kook. Draai het vuur lager en kook de kip een uur door,of iets korter of langer, tot het vlees van d botten valt. Schep tijdens het koken het vet dat boven komt drijven weg en giet het in een middelgrote pan (om de uien of sjalotjes erin te smoren).

 

2. Zet een zeef op een grote kom. Giet de gegaarde kip af in de zeef. Bewaar het kooknat. Laat de kip afkoelen. Haal het vlees van de botten.

 

3. Leg de uien of sjalojes in de pan met kippenvet en strooi eer wat zout en peper op. Smoor ze een uurtje op laag vuur, tot ze smeltend zacht zijn.

 

4. Maak ondertussen het noedeldeeg en rol het volgens de aanwijzingen op blz. 102 uit tot vier plakken.

 

5. Bestuif een bakplaat met bloem. Snijd elke plak deeg in 5 cm brede repen. Snijd de repen dwars in ruiten van 5 bij 5 cm.

 

6. Schep het kippenvlees om met de gesmoorde uien of sjalotjes. Verwarm het mengsel op een laag pitje.

 

7. Breng het kooknat van de kip aan de kook. Laat de pasta in het borrelende water glijden. Kook de pasta 2 minuten. Giet de pasta af. Schep de pasta om met het mengsel van kip en ui. Dien meteen daarna het gerecht op.

 

 

*Noedeldeeg

 

Voor 500 gram deeg

 

5 eieren (de beste die u kunt krijgen)

300-400 gram pastameel (type 00) en wat extra voor het bestuiven

 

1. Klop de eieren los in een kom. Strooi door een zeef het meel in de kom (niet al het meel tegelijk!) en blijf kloppen tot er een stevig deeg ontstaat.

2. Kneed het deeg tot het soepel is en niet meer aan uw handen plakt. Wikkel het in plasticfolie en laat het circa 30 minuten rusten op kamertemperatuur.

3. Bestuif het werkvlak royaal met meel. Verdeel het deeg in vieren en rol elk deegklompje zo dun mogelijk uit.

 

Uit: Mamoesjka

door Olia Hercules

Karakter Uitgevers BV

ISBN 978-90-452-1152-7