NPO
NTR

 

Twee smaken pavlova’s.

Oranjebloesem pavlova’s met citroenslagroom/mascarpone en passievrucht

Koffie pavlova met slagroom/mascarpone en blauwe bessen met een cassis tic.

Ingrediënten: voor ongeveer 12 personen.

Basis voor de pavlova’s (schuimtaartjes)

8 eiwitten

500 gram suiker

4 theelepels maïzena

2 theelepels witte-wijnazijn

 

Smaakmakers voor de pavlova’s.

Theelepel oranjebloesemwater als je voor subtiel gaat en ietsje meer als je je gasten wilt bedwelmen

Oplos espressokoffie ongeveer de helft van een zakje (even proeven).

 

Voor de topping:

Mascarpone grote bak

Slagroom ½ liter

Poedersuiker naar smaak

Sap van een citroen en naar smaak wat rasp (voor de oranjebloesem variant)

 

Fruit topping:

Rijpe passievruchten ongeveer 5 stuks (hangt van grote af en soms hebben ze weinig pulp, dus haal er maar wat meer. Is altijd lekker om in huis te hebben).

Amandelschaafsel

 

Doosje blauwe bessen uit de diepvries

Scheut crème de cassis of een flinke lepel cassisjam van Bon Maman of nog beter eigengemaakt.

Beetje zwarte bessen diksap

Ongezouten hazelnoten gehakt en geroosterd of al gebakken en dan gehakt.

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak het eiwitschuim, dus kloppen met evt snufje zout en dan in delen de suiker erdoor kloppen tot je een mooie glanzende stijve massa hebt. Deel de hoeveelheid in tweeën. Strooi op elk 2 theelepels maïzena en een theelepel witte-wijnazijn en de smaakmakers en spatel dit er voorzichtig door. Proef of het naar je smaak is en voeg anders nog een beetje oranjebloesemwater of oploskoffie toe, voorzichtig beetje tegelijk. Blijf proeven en spatellen niet kloppen!

 

Bedek een bakplaat met bakpapier of een siliconenbakmatje en maak nestje van ongeveer 11 cm doorsnee. Dat kan met een spuitzak, maar ook met twee eetlepels die je nat maakt. Druk dan een beetje een holletje in het midden.

 

Bak/droog de schuimnestjes in de oven die je meteen terugzet naar 150 graden. Richttijd is 46 minuten maar kijken en voelen of ze al stevig zijn. Laat ze niet te droog worden, dat is zonde, maar de buitenkant met droog en een beetje stevig zijn.

 

Topping: Klop de slagroom en roer de mascarpone los. Meng met elkaar en naar smaak met poedersuiker. Roer dan door de ene helft citroensap en rasp en door de andere niks of eventueel een beetje vanille extract of -suiker.

 

De blauwe bessen breng je even aan de kook met beetje diksap en eventueel een laurierblaadje. De bessen moeten knappen, maar niet tot pulp koken. Voeg een scheut crème de cassis of een flinke lepel cassis jam toe, roer even door en zet het vuur uit. Laat afkoelen.

 

Rooster ondertussen je amandelschaafsel en de gehakte hazelnoten in een droge koekenpan. Let op ieder apart.

 

Snijd de passievruchten open en lepel ze evt vast uit.

 

Nu ga je opbouwen. Schuimnestje, daarop een lekkere klodder slagroom/mascarpone en daar overheen het fruit. Op de passievrucht wat geroosterd amandelschaafsel en over de bessen wat gehakte hazelnoten maken het helemaal af. Eventueel voor de mooi nog wat poedersuiker door een zeefje erop strooien. Meteen opdienen. Bij voorkeur op grote schaal, dan kan ieder pakken wat die wil.

 

De schuimnestjes kun je de dag ervoor maken mits droog bewaard (bijv in een koektrommel tussen bakpapier). De bessen op de dag zelf. Afgedekt bewaren als het afgekoeld is. Hetzelfde geldt voor de nootjes. Maar de slagroom en ze passievruchten liefst ter plekke ivm inzakken en verlies van aroma.

 

Shortcuts: Koop mokka en/of vanille schuimkransen bij een goede banketbakker, die zijn er rond kerst. Gebruik citroen roomyoghurt van Almhoff ipv slagroom/mascarpone citroen (je broekband zal je dankbaar zijn 😉 En vooruit je kun je voor bedien smaken ook dikke Griekse yoghurt gebruiken ipv slagroom/mascarpone mengsel. Wel zoeten met poedersuiker of wat honing anders is het echt te zuur/saai. En bij de oranjebloesem variant het citroensap en rasp erdoor.