NPO
NTR

Paella​​voor 6 personen
Ditmaal niet drie verschillende recepten uit drie verschillende boeken maar mijn eigen paella recept. Omdat ik dat zelf het lekkerste recept vind en een luisteraar vroeg naar het lekkerste paella recept.
Nodig:
Olijfolie
12 grote garnalen
1 ½ pond mosselen
250 gram Spaanse bloedworst of chorizo in plakjes
1 kilo kippendijen met vel
Pond inktvis, schoongemaakt in ringen

Voor de sofrito:
2 uien, klein gesneden
3 tenen knoflook, gesnipperd
1 grote rode paprika in blokjes
2 grote tomaten, ontveld in blokjes

600 gram rondkorrelige rijst
½ theelepel saffraandraadjes opgelost in een beetje water
1 ½ liter kippenbouillon
250 gram doperwten
2 citroenen, in partjes
Zout en peper

Daar gaan we. Neem een koekenpan en verhit daarin een scheutje olijfolie. Bak hier in de plakjes worst rondom aan. Haal ze uit de pan en leg ze opzij. Vul zo nodig de olijfolie aan en bak hierin de kippendijen rondom bruin, maak ze op smaak met een beetje zout en peper. Laat ze nog 5 minuten garen in de pan. Haal de kip uit de pan ze zet opzij. Vul zo nodig de olijfolie aan en bak de inktvis ringen heel kort even aan.
Neem nu de pan waar de paella in gemaakt wordt. Verwarm hierin een scheut olijfolie. fruit hierin de ingrediënten voor de sofrito. Verwarm ondertussen de over voor op 200 graden.
Voeg de rijst toe en roer goed door. Giet dan de saffraan en de kippenbouillon erbij, breng het geheel aan de kook. Neem dan de pan van het vuur. Leg de kippendijen, worst, inktvis, garnalen en mosselen bovenop de rijst. Strooi de erwten hier overheen. Als het goed is staat alles dan onder vocht. Zet de pan onderin de oven en laat de rijst in 25 – 30 minuten gaar worden. Al het vocht moet door de rijst worden geabsorbeerd. Proef of de rijst gaar is, niet roeren in de pan. Haal als de rijst gaar is de pan uit de oven en leg er een schone theedoek overheen. Laat de paella een minuut of tien rusten. Verdeel de partjes citroen er overheen en zet de pan op tafel.

Je kan naar keuze variëren in de ingrediënten die voor de paella worden gebruikt. Alle mogelijke soorten vis (graatvrij) vlees en gevogelte kunnen worden toegevoegd. Eet smakelijk.