NPO
NTR

 

Ontbijtkoek 3X

Het Zeeuwse Knop Bakboek

Kruidkoek met gember

350 gram zelfrijzend bakmeel

250 gram donkerbruine basterdsuiker

1,5 el koekkruiden

250 ml melk

50 gram roomboter

15 ml gembersiroop

10 gemberbolletjes, in kleine stukjes

Verwarm de oven voor op 170*c en vet de bakvorm in. Zeef het meel boven een grote kom, meng de suiker, kruiden en een snuf zout erdoor. Verwarm de melk, smelt hierin de boter en voeg dit toe aan de ingrediënten in de kom. Mix tot een kleverig beslag, meng de gembersiroop en gemberbolletjes erdoor. Giet het beslag in de Zeeuwse knop en bak de koek in 60 minuten gaar. Als je er een breinaald of satéstokje in prikt, moet die er droog uitkomen. Laat iets langer in de oven staan als de koek nog nattig is.

 

Bakbijbel van Rutger van de Broek

Kruidkoek

400 gram bloem

350 gram bruine basterdsuiker

400 ml karnemelk

2 ½ tl bakpoeder

2 el honing

3 el koekkruiden

½ tl zout

Verwarm de oven voor op 160*c. Vet een cakevorm van 30 cm lengte in met boter en bekleed de bodem en 2 zijkanten met bakpapier. Doe alle ingrediënten voor het beslag in een kom en mix deze tot een glad beslag. Giet het beslag in de vorm en bak de kruidkoek in 65 tot 85 minuten gaar. Test dit met een satéprikker: zit er geen beslag meer aan als je de prikker uit de koek haalt, dan is deze gaar. Haal de kruidkoek uit de vorm en laat deze afkoelen op een rooster. Bewaar de kruidkoek ingepakt in plasticfolie, hierdoor wordt de buitenkant zachter.

 

Ontbijtkoek of peperkoek Rijksmuseum kookboek Jonah Freud

100 gram suiker

200 gram honing

1 ¼ dl water

350 gram roggemeel

1 ½ eetlepel koekkruiden*

50 gram bruine basterdsuiker

15 gram bakpoeder

40 gram zachte roomboter

Geraspte schil van ½ citroen

15 gram sukade, fijngesneden

½ theelepel piment, gemalen

25 gram abrikozenmoes

25 gram geschaafde amandelen

 

Verwarm al roerend de suiker met de honing en 1 ¼ dl water tot alle suiker is opgelost. Breng de vloeistof snel aan de kook en schep het roggemeel en de koekkruiden erdoor. Laat de massa afkoelen. Dek het deeg af en laat het 12 uur in de koelkast rusten. Kneed daarna de basterdsuiker en het bakpoeder erdoor.

Beboter een vierkant bakblik van 20 X 20 cm. Verwarm de oven voor op 200°C. Kneed de zachte roomboter, citroenrasp, sukade en piment door het deeg. Blijf kneden tot een soepel deeg ontstaat dat loslaat van de kom. Verdeel het deeg over het ingevette bakblik en strijk de bovenkant glad. Bak de koek 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Verwarm de abrikozenjam en bestrijk hiermee de warme koek. Verdeel de geschaafde amandelen erover.

 

Abrikozenmoes:

 

250 gram gedroogde abrikozen

250 gram water

175 gram geleisuiker

175 gram suiker

 

Laat de abrikozen minstens één uur wellen* in het water. Voeg daarna de geleisuiker en de suiker toe en breng het geheel aan de kook. Laat het 2 minuten doorkoken.

Pureer alles tot moes.

 

*Koekkruiden: gelijke delen gemalen kardemom, kruidnagel, anijs, gemberpoeder, nootmuskaat, peper, kaneel en korianderzaad. Bewaar koekkruiden in een afgesloten potje.