NPO
NTR

Internet Rendang

door: Jannekee Kuijper ( @jongstebediende )

Bij het college van Jonah Freud over de snelkookpan kook ik als jongste bediende een rendang. Het recept voor deze rendang haalde ik van internet, een redelijk anoniem blog onder de naam knutselvoer. Juist dit recept viel op, tijdens mijn zoektocht, omdat het helemaal uit ging van het gebruik van de snelkookpan. Nadat ik het recept voor de eerste keer had gemaakt, besloot ik wat aanpassingen te doen. Er zat bijvoorbeeld erg veel kokosmelk in voor de hoeveelheid vlees, er werd geen zout vermeld bij de ingrediënten en er gingen een paar dingen in die in rendang eigenlijk niet thuishoren, zoals kurkuma (gedroogde geelwortel) en goeloe djawa (palmsuiker). Ook was de kooktijd volgens dit recept maar 25 minuten in de snelkookpan en hoewel het vlees wel gaar was, was de saus dun en heel zoet. Die kurkuma hoort er niet in, maar de kurkumablaadjes wel, ik vond ze niet, dus liet ik ze weg. Ik deed er toch een beetje kurkumapoeder in, gewoon omdat dat gezond is. De goeloe djawa verving ik door 2 eetlepels gedroogde kokos. Ik las ergens dat dat zou helpen bij de binding van de saus. En de kooktijd verlengde ik, eerst tot een uur en uiteindelijk naar 1 uur in de snelkookpan op de lage stand, 35 minuten hoge stand. Een beetje een risky business want omdat je niet in de pan kunt kijken, weet je niet wanneer hij droogkookt. En dat schijnt bij een snelkookpan een faux pas te zijn.* Welnu, het resultaat van mijn omzwervingen en ingrepen kunt u terugluisteren in de uitzending. Hier geef ik het recept:

 

500 gram runderriblappen, in blokjes (aardige slagers doen dat voor u)

8 kemirienoten

1 el zonnebloemolie

2 uien, gesnipperd

8 knoflooktenen, fijngehakt

1,5 cm gemberwortel, fijngesneden

3 theelepel sambal trassie

2 theelepel gemalen komijn (djinten)

3 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)

0,5  theelepel kurkuma (geelwortelpoeder)

1 theelepel tamarindepasta aangelengd met 3 theelepels water

2 eetlepels ketjap asin (zoute sojasaus)

1 blik kokosmelk (400ml)

1 serehstengel, het uiteinde gekneusd

3 djeroek poeroet blaadjes (limoenblad)

 

_________

 

Snij het vlees in stukjes van 2 x 2 cm. Rooster de kemirienoten in een droge kookpan met anti-aanbaklaag en wrijf ze met een vijzel fijn. Verhit de olie in de snelkookpan en roerbak de kemirie, ui, knoflook, gember, sambal, djinten, ketoembar en kurkuma gedurende 2 minuten. Roer de tamarinde, gemalen kokos, ketjap asin, kokosmelk en 1 dl water erdoor. Voeg de sereh en de djeroek poeroet toe en breng het geheel aan de kook.

Roer het vlees door het mengsel. Breng de snelkookpan op druk en laat het mengsel op de hoogste stand 35 minuten koken. Haal de druk van de pan en check de staat van het vlees en de saus, kook zo nodig nog verder in (al dan niet onder druk). Verwijder de sereh en de djeroek poeroet. Serveer met witte rijst en een komkommersalade.

 

* Een faux pas die ik zelf uiteraard ook beging. Dat zit zo. Snelkookpannen hebben soms twee standen, hard en heel hard. Mijn snelkookpan heeft geen standen, daar moet je zelf aan de hand van de snelheid van het draaien van het controleventiel achterkomen hoe hard het gaat. De eerste keren dat ik hem gebruikte durfde ik dat ventiel niet al te hard te laten loeien, en werkte ik dus op stand hard. Dat ik de tweede keer op stand heel hard werkte, bleek toen de pan na 1 uur volledig was aangebrand. Ai. Niet meer doen dus. Werken op de hoogste stand en na uiterlijk 35 minuten kijken hoe de zaken ervoor staan. Dat is nu mijn devies. Op eigen risico uiteraard.