NPO
NTR

Uit het nieuwe boek van Jamie Oliver: Superfood voor familie en vrienden
Pompoen Mac ‘n Cheese

Krokante kruimels en gepopte bonen

6 personen
1 uur en 30 minuten

1 prei
1 ui
Olijfolie
1 flespompoen (1,2 kg)
1 volle el volkorenbloem
500 ml halfvolle melk
450 gram macaroni
2 volle tl Engelse mosterd
300 gram hüttenkäse
40 gram Parmezaanse kaas
1 blik cannellinibonen (400 gram)
2 tenen knoflook
1 tl chilivlokken
2 takjes verse rozemarijn
1 snee volkorenbrood (50 g)

Maak de prei schoon, pel de ui, hak ze fijn en zet met 1 eetlepel olie in een pan op matig vuur. Blijf regelmatig roeren, terwijl je de pompoen in de lengte doormidden snijdt. Schraap de pitten eruit, maar gooi ze niet weg. Snijd het vruchtvlees, met schil, in blokjes van 2 cm en roer ze door de prei en ui. Bak ze 10 minuten en roer dan eerst de bloem en vervolgens de melk en 500 ml water erdoor. Leg het deksel schuin op de pan, zet het vuur laag en blijf 35 minuten regelmatig roeren, of tot de pompoen gaar is.
Verhit ondertussen de oven voor tot 180⁰C/gasovenstand 4. Kook de macaroni 5 minuten in een grote pan gezouten kokend water, giet hem af en kieper hem terug in de pan. Giet de inhoud van de pan met groenten heel voorzichtig in een keukenmachine en maal er een gladde saus van (werk zo nodig in porties). Proef en breng op smaak. Giet de saus over de pasta, voeg de mosterd en hüttenkäse toe, rasp het grootste deel van de Parmezaanse kaas erover en hussel alles goed door elkaar. Kieper de hele boel in een diepe braadslede (30 x 40 cm) en rasp de rest van de Parmezaan erover. Zet het gerecht 40 minuten in de oven, of tot er een goudbruin, pruttelend laagje op zit.
Giet 15 minuten voor tijd de bonen af en doe ze 5 minuten in een droge koekenpan op matig hoog vuur, of tot ze gepopt zijn; schud ze regelmatig. Pel de tenen knoflook, doe ze met chilivlokken, pompoenpitten, rozemarijnnaaldjes en het brood in de keukenmachine en maal ze tot fijne kruimels. Doe de kruimels bij de bonen in de pan en rooster ze krokant en goudbruin. Serveer de macaroni met een schepje van de geroosterde bonen en kruimels, en serveer er een groene salade met citroendressing bij.

Uit het kookboek van Audrey Hepburn
Mac and Cheese

Voor 4 personen
1 L melk
100 gram boter, plus extra voor het invetten
100 gram bloem
Een snufje nootmuskaat
Een mespunt zout
400 gram geraspte cheddar
680 gram macaroni, elleboogjes of rechte pijpjes, of cavatappi

Verwarm de oven voor op 180⁰C. Beboter een ovenschaal van 25 cm.
Verwarm de melk in een middelgrote steelpan op laag vuur. Smelt voor de bechamelsaus de boter in een kleine steelpan op laag vuur en zeef de bloem er geleidelijk bij. Verhit het mengsel al roerend tot het bruin wordt; de Fransen noemen dit een roux, vanwege de kleur (roodbruin). Schenk de hete melk er geleidelijk bij en klop circa 10 minuten tot het mengsel aan de kook komt. Neem de pan van het vuur, voeg de nootmuskaat, het zout en driekwart van de cheddar toe en roer om alles te mengen.
Kook de macaroni kort in kokend water met een beetje zout en giet hem af. De pasta moet nog heel erg al dente zijn, kook hem 3-4 minuten korter dan de aanbevolen kooktijd. Meng de pasta en saus in een grote kom en stort hem in de voorbereide ovenschaal. Bestrooi alles met het resterende kwart van de cheddar en zet de schaal circa 30 minuten in de oven, tot de korst goudbruin is.

New York, recepten uit de big apple
Mac&Cheese

Voor 5 personen
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding ca. 40 minuten

Ingrediënten:
500 gram macaroni

Voor de kaassaus:
50 gram boter
2 el bloem
4 dl gecondenseerde melk
1 tl dijonmosterd
2 tl zout
3 dl melk
300 gram geraspte cheddar (of andere kaas, zoals cantal of goudse kaas)

Voor de gratin:
150 gram paneermeel
50 gram gesmolten boter

De pasta
Kook de macaroni in water met wat zout al dente volgens de instructies op de verpakking. Spoel de macaroni daarna onder koud water om het kookproces te stoppen.

De kaassaus
Verhit de boter in een braadpan op middelhoog vuur. Als na enkele minuten belletjes in de boter verschijnen, voeg je de bloem toe. Roer voortdurend tot het mengsel een beige kleur heeft. Voeg de melk onder voortdurend roeren toe. Voeg vervolgens de mosterd en het zout onder voortdurend roeren toe en kook de saus 5 minuten, tot ze smeuïg en dik is. Voeg de melk en de kaas toe en roer tot de kaas gesmolten is. Zet het vuur uit en voeg de macaroni toe.

De gratin
Verwarm de oven voor op 180⁰C. Schep de macaroni met de kaassaus in een ovenschotel. De saus is nu nog erg vloeibaar, maar ze zal tijdens het bakken in de oven dikker worden. Meng het paneermeel en de gesmolten boter en overgiet daarmee het oppervlak. Bak de macaroni 30 minuten in de oven.