NPO
NTR

Djaja mammra (gevulde kip)

voor 4 personen

1 flinke braadkip
100 gram boter
1 versierde ui

voor de vulling:
50 gram gewelde, uitgelekte rozijnen
1 kop gekookte rijst
25 gram roomboter
1 fijngesnipperde ui
1/2 theelepel gemberpoeder
1 mespunt kerriepoeder
1 mespunt geelwortel
1 mespunt basilicum
1 mespunt tijm
peper en zout naar smaak
1 eetlepel goudgele korrelige honing
1 eetlepel citroensap
1 hard gekookt, fijn geprakt ei
zout naar smaak
(nootjes)

Meng alle ingrediënten van de vulling door elkaar met peper en zout naar smaak en dat terwijl de rijst nog heet is. Dan neemt hij veel sterker de diverse geurtjes op.
Maak van de braadkip het borstvel los en schuif een deel van de vulling tussen vel en borstvlees. De rest doet u in de lege buikholte. Steek de kip met saté-pennen vast of naai ze dicht. Wrijf de buitenkant in met zout en werk dit gerecht zo af: neem een vleespan en leg de kip erin. Giet er nu zoveel water op dat de kip voor de helft slechts in het water ligt. Doe er, als het water kookt, de 100 gram boter met versierde uit bij. Laat de kip gaar worden in de open pan. Het water zal namelijk verkoken en dan wordt de boter uiteindelijk bruin evenals de kip.
De kip moet u, zodra de boter bruin wordt, af en toe omdraaien. Maar controleer wel na ca. een half uur of ze al gaar is. Zo niet, dan zet u het deksel op de pan. Als het goed is, zal de braadkip in hooguit 30 minuten gaar zijn.
De versierde ui drukt u in de jus uit.
Verdeel de kip met een wildschaar in de helft en vervolgens in vieren. Leg naast elk stuk een beetje vulling neer. Meer heeft u beslist bij de rijstvulling niet nodig, of het moet die lekkere komkommersla zijn.
In het Algierse restaurant serveerde men bij deze kip warm wit brood dat was ingewreven met knoflook en olie.

Uit het boek: Met kip de wereld rond van Henriette Holthausen uit 1963