NPO
NTR

Raapstelenstamppot

Hoofdgerecht: 4 personen Laat de spekblokjes weg voor een vegetarische variant, eventueel kunnen dan ook blokjes kaas worden toegevoegd

De eerste voorjaarsstamppot is raapstelenstamppot. Als de raapstelen bij de groenteman liggen weten we dat het voorjaar is begonnen. Zijn er geen raapstelen? Maak dan deze stamppot met rauwe kleingesneden andijvie.

1 kilo bloemige aardappelen, geschild en in blokjes

4 bosjes raapstelen, wortels verwijderd, kleingesneden en gewassen

100 gram spekblokjes

200 ml melk

25 gram boter

Peper en zout

Bereidingswijze

Kook de aardappelen gaar in een grote pan water met zout. Bak ondertussen de spekblokjes knapperig in een koekenpan. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn. Verwarm de melk. Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper. Roer de warme melk en de boter door de aardappelpuree. Schep beetje voor beetje de fijngesneden raapstelen door de puree en tot slot de uitgebakken spekblokjes. Maak de raapstelenstamppot op smaak met zout en peper.

Bereidingstijd: 35 minuten

Uit: Power to the pieper, uitgeverij Nijgh en van Ditmar ISBN: 9789038802701 € 20,-

 

Romige raapstelensoep

1 middelgrote ui, gesnipperd

250 gram aardappelen, in brunoise (en geschild)

boter

9 dl groente of kippenbouillon

400 gram raapstelen

1,2 dl crème fraîche

Fruit ui en aardappelblokjes in boter. Schenk na 5 minuten, voordat ze beginnen te kleuren, de bouillon erop. Breng aan de kook en draai het vuur lager. Voeg als de aardappel gaar is de raapstelen en de crème fraîche toe en warm ze 5 minuten mee. Maak op smaak met peper en zout. Pureer eventueel tot een gladde soep.

Uit: Groentebijbel van Mari Maris uitgeverij Carrera, ISBN 9789048814886, € 30,-

 

 

Raapstelenfrittata met tuinbonen

Lunch- of hoofdgerecht voor 4 personen

250 gram diepvriestuinbonen

12 eieren

50 ml slagroom

3 bosuien, fijngesneden

2 bossen raapstelen, wortels verwijderd

400 gram Hollandse witte kaas uit Abcoude of buffelmozzarella in blokjes van 1 cm

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Kook de tuinbonen ±2 minuten in kokend water met zout. Klop in een kom de eieren en room los en voeg zout en peper naar smaak toe. Roer de bosui erdoor. Verdeel de raapstelen over een ingevette ovenschaal en verdeel de tuinbonen erover. Schenk het eimengsel erover en bestrooi met de kaas. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak in 25-30 minuten goudbruin en gaar.

Uit: Het beste uit Delicious (10 jaar) , Uitgeverij Fontaine, ISBN: 9789059567047, € 29,95