NPO
NTR

 

Ireen Proot – Witlof in port-champignonroomsaus.

Ingredienten (4 personen):

- 4 grote of 8 kleinere stronkjes witlof

- half pond kastanje champignons

- 1 deciliter goede ruby port

- 20 gram bloem

- 20 gram boter

- 2 koffielepels crème fraiche of zure room

- versgemalen peper, zout

 

Bereidingswijze:

  • Witlof halveren en bittere kern verwijderen
  • Witlof in weinig water met zout gaar koken (15 minuten)
  • Witlof in zeef laten uitlekken en aanhangend kooknat verwijderen, daarna in schaal rangschikken en warm houden

 

  • Half pond kastanjechampignons halveren of in kwarten snijden
  • Champignons in 10 minuten zacht koken in 1 deciliter goede port

 

  • In steelpannetje roux maken van 20 gram bloem, 20 gram boter en ongeveer een kopje water, laten pruttelen, op smaak maken met peper (5 slagen uit de molen) en zout (10 gram).
  • Portchampignonvocht erbij, goed roeren en smaak controleren, evt. meer peper (2 slagen) en zout
  • Champignons erbij doen, goed doorwarmen

 

  • Tot slot van het vuur af twee koffielepels crème fraiche of zure room toevoegen
  • Saus over de witlof schenken

Het recept komt van de schoonmoeder van Ireen Proot.

live uitzending van het radioprogramma - foto: Julie Hrudova