NPO
NTR

Vanwege de nacht van de vluchteling 3 x Mezze
Courgette

5 baby courgettes in plakken van ½ cm
Plantaardige olie om te bakken
3 eetlepels tahini saus (mengsel van knoflook, citroen, tahin en yoghurt)
Sumac naar smaak
Gedroogde mint naar smaak
Bak de courgettes in een flinke laag olie. Laat ze, als ze goudbruin en knapperig zijn, uitlekken op keukenpapier.
Voor een dip: Pureer de courgettes met de tahini saus.
Voor een groentegerecht, leg de courgetteplakjes op een schaal. Verdeel de tahini saus er over heen.
Bestrooi beide versie met sumac en gedroogde mint naar smaak.

Uit: Syria, recipes from home; Uitgeverij: Trapeze; € 35,-

Geroosterde bloemkool met tahina-noten-munttopping
1 bloemkool
Zout
25 gram geroosterde hazelnoten
25 gram zonnebloempitten
3 eetlepels geroosterd sesamzaad
1 biologische citroen
1 teen knoflook
200 ml tahina
1 eetlepel gedroogde munt
Chilivlokken
Frisgroene olijfolie

Verhit de oven voor tot 200 graden. Was de bloemkool en bestrooi royaal met zout. Laat ze in het midden van de oven in circa 30-45 minuten goudbruin en beetgaar worden.
Hak ondertussen de hazelnoten, zonnebloempitten en sesamzaad fijn. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Pel de teen knoflook en wrijf de teen fijn. Roer de tahina los met het citroensap en een scheutje water en roer de noten en zaden, citroenrasp, knoflook, wat gedroogde munt, chilivlokken en zout naar smaak erdoor.
Serveer de bloemkool in het geheel met de topping. Besprenkel met wat olijfolie.

Uit: Sous, tafels vol mezze van Nadia Zerouali en Merijn Tol; Uitgeverij: Fontaine; € 29,95

Walnotensalade met granaatappelpitten - Muhamarra
100 gram gepelde walnoten
50 gram bruin brood, zonder korstjes
1 eetlepel granaatappelmelasse
¼ - ½ theelepel gemalen komijn
Snufje rood chilipoeder
Zout
4 eetlepels extra vergine olijfolie
Maal de walnoten fijn in een foodprocessor. Week het brood in water, knijp het uit en doe het bij de walnoten. Voeg de overige ingrediënten toe en maal alles tot een zachte puree. Voeg 3 eetlepel water toe om de puree smeuïg te krijgen.

Uit; Duizend-en-een smaken van Claudia Roden; Uitgeverij: Fontaine; € 19,95

Brood en haringen meenemen!!!