NPO
NTR

Yvette van Boven (Koken met Van Boven, Home Made) test voor ons kant en klare gemberbieren.

De volgende gemberbieren werden geproefd:

1) Gingabirie van D’Leon,  gemberbier met gember uit Thailand of Brazilië, in ’97 ad keukentafel in Hoofddorp begonnen met recept vd oma Reno Leeuwin. Sinds 2007 eigen fabriek in Noord. 2,50 per flesje

 

2) Belvoir Organing Ginger Beer gently bubbling with real root ginger 1,99 per flesje

 

3)Naturfrisk Ginger Beer unique blend of the finest ginger 1,79 flesje

 

Zelf gingerale maken is gemakkelijk. Hieronder het recept voor zelfgemaakt gemberbier van Yvette van Boven!

 

Ingrediënten

  • 2 duimlengtes verse gember
  • het sap van 1 citroen
  • ca. 1,5 liter lauwwarm water
  • 200 gram honing
  • 1/4 theel. gist
  • 1 schone petfles met 1,5 liter inhoud

Aan de slag

Rasp de gember op een fijne rasp tot pulp. Doe dat in een kom en roer het citroensap erdoor. Giet een deel van het lauwwarme water erbij en roer de honing en de gist erdoor tot het wat oplost (hoeft niet helemaal). Giet alles door een trechter in de petfles en vul de fles bij met het water tot circa 5 cm onder de rand.

Laat het nu zeker 12 uur op kamertemperatuur staan. Net zo lang tot de fles keihard voelt. Dan is het goed gaan gisten. Laat het anders nog even staan, maar doe dit maximaal 48 uur. Zet de fles dan gelijk in de koelkast om koud te worden. Wees voorzichtig met het losdraaien van de dop! U kunt voor het uitschenken de drank door een theezeefje schenken: de pulp zit vooral in de eerste twee glazen, maar vies is het niet, u kunt het ook gewoon opdrinken.