NPO
NTR

Leny van Lierop - kwarktaart met basterdsuiker en rozijnen

Kwarktaart

 

100 gram sultana rozijnen

2 beschuiten

100 gram boter

275 gram basterdsuiker

1 zakje vanillesuiker

4 eieren

2 eetlepels bloem

500 gram kwark

½ theelepel zeer fijn geraspte citroenschil

 

Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.

Week de rozijnen ruim van te voren in heet water of in wat witte wijn met een eetlepel suiker.

Als ze gezwollen zijn en afgekoeld dan goed laten uitlekken .

Bestrijk een middelgrote springvorm met boter, strooi er dan de fijngemaakte beschuitkruimels in, goed ronddraaien en het overtollige eruit schudden.

Roer de boter romig, doe er de basterdsuiker en vanillesuiker bij en mix tot een zalfachtige substantie.

Roer de eieren los en voeg ze een voor een toe. Strooi tussendoor telkens een beetje van de bloem.

Voeg als het mengsel glad en egaal is, kwark, citroenrasp en rozijnen toe en roer tot alles goed vermengd is.

Giet het mengsel in de springvorm en plaats die in een goed verwarmde oven. Bak de taart 1 uur op stand 3 (gas) daarna nog ruim een kwartier op stand 2. Dan he gas uitdraaien en de taart nog een kwartier in de oven laten staan. Eruit halen, laten afkoelen tot kamertemperatuur en dan in de koelkast.

(mandarijnpartjes ter garnering)

Bij de finale - foto: Julie Hrudova