NPO
NTR

Shaksuka

2 tl zoet gerookt paprikapoeder
½ tl cayennepeper
2 tl komijnpoeder
1 tl kaneel
2 ½ tl karwijzaad, grof gemalen of gehakt
3 el plantaardige olie
15 teentjes knoflook, gekneusd
200 gram tomatenpuree
50 ml citroensap
550 ml water
1 tl tafelzout
2 el fijne kristalsuiker
8 biologische eieren
1 klein bosje kroiander, gehakt
Knapperig brood om erbij te serveren

Meng de specerijen met elkaar in een kommetje. Doe olie en knoflook in een grote, brede koekenpan op hoog vuur en fruit de knoflook, onder constant roeren, tot de geuren vrijkomen. Dit duurt ongeveer 2 minuten. Voeg de specerijen toe, schep door en laat 1 minuut meebakken. Roer de tomatenpuree erdoor en laat, al roerend, 2 minuten sudderen, of tot de puree aan de bodem bakt.
Voeg het citroensap in een keer toe; het gaat wat sissen en spatten, dus kijk uit. Roer door en voeg het water toe. Roer weer door en zet het vuur iets lager. Laat 10 minuten sudderen en voeg zout en suiker toe. Proef even om te zien of je nog een mespunt cayennepeper of een beetje citroensap wil toevoegen. Deze saus moet alles in zich hebben: zoet, zuur, zout en pittig.
Breek dan de eieren in de pan. Bestrooi ze met zout en peper. Dek af met een deksel en laat 3 minuten garen totdat het eiwit volledig gestold is maar de eidooiers nog vloeibaar en zacht zijn. Haal het deksel van de pan, bestrooi met de gehakte koriander en serveer met brood.
Uit Honey & Co, ons bakboek​​uitgeverij: Kosmos​€ 25,-

Shaksuka met aubergines
2 aubergines
2 eetlepels olijfolie
1 rode ui, fijngehakt
4 tenen knoflook, fijngehakt
1 groene peper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
300 gram cherry tomaatjes, gehalveerd
1 theelepel tijm
Zout en versgemalen peper
4 grote eieren
Grill de aubergines boven een gasvlam tot ze rondom zwart geblakerd zijn. Laat afkoelen. Verwijder de schil en snijd de aubergines in kleine stukjes.
Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de ui, knoflook en fijngesneden peper rondom aan. Voeg de gehalveerde tomaatjes toe en de tijm. Bak op een laag vuurtje 7-8 tot de tomaten zacht zijn en de saus is ingedikt.
Breng op smaak met zout en peper. Breek dan de eieren boven de pan. Zorg dat de dooiers heel blijven. Leg de kleingesneden aubergines er tussenin. Laat de eieren op het kleine vuurtje in 7-8 minuten garen. De eiwitten moeten gestold zijn, de dooier mag nog een beetje lopen zijn.

Uit: Divine food​​Uitgeverij: Gestalten​​€ 28,95