NPO
NTR

Pistachio

Uit: River Cafe Cook Book Easy

 

270 g ongezouten boter

1 citroen

1 vanillestokje

100 g witte amandelen

120 g gepelde pistachenoten

250 g basterdsuiker

4  biologische eieren

40 g bloem

 

Topping

1 citroen

60 g gepelde pistachenoten

50 g basterdsuiker

 

Verwarm de over voor op 150〫C/ Gas 2.

 

Bekleed een cakeblik van 30 * 9 cm en 8 cm diep, met bakpapier en vet dat in met 20 g van de boter.

Laat de rest van de boter zacht worden. Rasp de citroen op een fijn erasp. Snijd het vanillestokjes open en schraap er de zaadjes uit. Maal amandelen en pistachenoten samen fijn.

Klop de boeter en de suiker tot licht schuimig. Klop er een voor een de eieren door. Voeg de citroenrasp en het vanillezaad toe, spatel dan de noten erdoor en zeef de bloem boven de kom. Vouw rustig tot een beslag.

 

Schep het beslag in de vormen bak 45 minuten tot een uur. De cake is klaar als een prikker er schoon uit komt. Laat afkoelen in de vorm, haal hem er dan uit.

 

Voor de topping de citroenschil raspen en de vrucht uitpersen. De pistachenoten halveren. Citroen sap met suiker in een pannetje roeren en koken tot het dik wordt. Voeg de citroenrasp toe. Roer de pistachenoten erdoor en giet het mengsel over cake.

 

Baktip Jannekee Kuijper: Prik alvorens de cake met de siroop te overgieten gaatjes met sateprikker of vork in de bovenkant van de cake, zo zal de siroop tot diep in de cake kunnen doordringen.

 

 

_________________________________

 

Easy Small Nemesis

Uit: River Cafe Cook Book Easy

 

340 g pure chocolade 70%

225 g  ongezouten boter

5 biologische eieren

210 g basterdsuiker

 

Verwarm de oven voor op 120〫C / Gas ½

Gebruik extra boter om een taartvorm van 25 cm ∅ mee in te vetten en bekleed deze met bakpapier.

Breek de chocolade in stukjes en smelt samen met de boter in een kom boven zachtjes kokend water. Klop de eieren en 70 g basterdsuiker in of met een elektrische mixer tot het volume verviervoudigd is.

 

Verwarm de rest van de suiker (140 g) met 100 ml water totdat de suiker oplost en een lichte siroop ontstaat. Giet de hete siroop in de gesmolten chocolade en laat een beetje afkoelen.

Voeg de chocolade toe aan de eieren en klop langzaam totdat het mengsel samenkomt. Giet het in de taartvorm.

Plaats een opgevouwen theedoek in een grote braadslede. Zet de taart daarop en giet zoveel heet water in de braadslede dat de vorm tot driekwart van de zijkant onder water staat.

Bak 50 minuten in de oven totdat de taart stevig is. Laat afkoelen in het waterbad alvorens de taart uit de vorm te halen.

 

Baktips Jannekee Kuijper:

  • gebruik geen springvorm voor deze taart, in het waterbad zal water bij de taart komen. Een dichte taartvorm is geboden.

Beide taarten zijn heel goed van tevoren te maken, dit komt smaak en textuur ook ten goede.