NPO
NTR

Quiche Lorraine

Uit: Moderne Kookkunst - de Pellaprat van de 20-ste eeuw, door Henri-Paul Pellaprat

 

Briseerdeeg - Pâte brisée

250 g bloem

125 g boter

5 g zout

1 dl water

Leg de bloem als een vulkaantje op de tafel en in het midden de rest der ingrediënten. Werk het geheel zachtjes en snel door elkaar zonder dat het deeg elastisch wordt. Rol het op tot een bol en laat het in een doek ongeveer 2 uur rusten. Het verdient aanbeveling dit deeg een dag van te voren klaar te maken, daar het dan steviger is door de rust en door de rust een eventuele elasticiteit  (verkregen door een verkeerde bereiding) kan verliezen.

 

JK: het zoutgehalte van dit recept is erg hoog, een halve theelepel is al meer dan voldoende voor dit deeg.

 

Quiche à la lorraine

6 personen

350 g fonceerdeeg

150 g afgekookt gerookt spek

50 g gruyère

3 eieren

4 dl room

 

Maak een taartbodem van het deeg. Leg op de bodem, waar men van tevoren met een mes in heeft geprikt, dunne plakjes geroosterd spek of goed gerookt spek. Strooi er de gruyère over. Vul de vorm met een crème gemaakt van de drie gezouten en gepeperde eieren, die met de room zijn geklopt. Zet de quiche in een zeer warme oven om hem te doen pakken. Temper het vuur dan en bak hem gaar in ongeveer 25 minuten. Het gebruik van kaas is facultatief: in Lorraine gebruikt men gewoonlijk geen kaas.