NPO
NTR

Spitskoolrolletjes uit de oven
1 grote spitskool
100 gram rijst
250 gram kastanjechampignons
1 grote ui
2 knoflooktenen
50 gram rozijnen
50 gram pijnboompitten
½ blik tomatenblokjes
Snuf cayennepeper
Handvol verse munt
1 citroen
Zout en peper uit de molen
* Oven voorverwarmen op 175 graden
* Kook de rijst gaar in water met zout
* Verwijder het kontje van de spitskool en haal voorzichtig de buitenste bladeren los, minimaal 6, als het lukt meer. Snij het begin van de dikke nerf eruit. Leg in een grote pan, giet er kokend water over en laat 5 minuten staan zodat ze zacht worden. Laat uitlekken op een schone theedoek.
* Snij het hart van de kool in 150 gram dunne reepjes.
* Rooster de pijnboompitten in een droge hapjespan.
* Snipper de ui en knoflook. Fruit zachtjes samen in wat olie in diezelfde hapjespan.
* Hak intussen de champignons fijn. Voeg toe aan de pan, samen met de spitskool. Bak een minuut of 5 tot alles geslonken is.
* Schep rozijnen, pijnboompitten en rijst erdoor.
* Rasp de schil van de citroen erboven fijn.
* Voeg zout, peper, cayennepeper en reepjes munt toe.
* Vullen: leg een koolblad plat neer, leg er een flinke lepel rijstvulling op. Rol op tot een strak pakketje. Leg met de naad naar beneden dicht tegen elkaar in een ovenschaal.
* Giet het ½ blik tomatenblokjes erover. Bestrooi met zout en peper. Dek af met alufolie. Tot zover de voorbereiding.
* Bakken: Zet de schaal 45 minuten in de oven, hou het folie erop.
Uit: Slim zonder pakjes & zakjes van Karin Luiten uitgeverij: Nieuwe Amsterdam € 25,-

Wraps van groene kool met avocadospread en nacho’s
1 groene kool
1 bio-citroen
2 avocado’s
140 gram verse geitenkaas
Olijfolie
½ eetlepel cayennepeper
(gerookte) paprikapoeder
4 eetlepels Griekse yoghurt
1 koffielepel mierikswortelpuree
1 bosje waterkers
1 bosje radijzen
1 komkommer
2 eetlepels walnotenolie
3 eetlepels dragonazijn
Een zakje nachochips
Peper van de molen
Zout
Haal de buitenste bladeren van de kool. Trek voorzichtig 6 grote bladeren los en spoel ze. Gebruik de rest van de kool in een andere bereiding. Breng water aan de kook in een grote pan en blancheer de bladeren 1 minuut.
Haal de bladeren uit het water en dompel ze meteen in ijskoud water om de garing te stoppen en ze mooi groen te houden. De bladeren mogen nog een beetje krokant zijn. Laat ze uitlekken op een theedoek.
Rasp de schil van een citroen en houd de zeste apart voor de dipsaus. Pel de avocado’s, verwijder de pit, lepel er het vruchtvlees uit en plet het met de geitenkaas. Meng er 2 eetlepels olijfolie en het sap van een kwartje citroen door. Breng de spread op smaak met cayennepeper, een snuif paprikapoeder en zout.
Meng voor de dipsaus de yoghurt met de helft van de citroenzeste en de mierikswortelpuree. In plaats van mierikswortel kan je ook wasabi gebruiken. Breng op smaak met peper.
Spoel de waterkers en de radijzen en laat ze uitlekken. Verwijder de hardste steeltjes van de waterkers. Snijd de radijzen in dunne plakjes. Halveer de komkommer. Snijd de helften overlangs in tweeën en haal er de zaadlijsten uit. Snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Meng de waterkers met de radijzen en de komkommer. Breng op smaak met notenolie, dragonazijn, zout en peper.
Leg de koolbladeren op het werkblad en snijd de harde kern weg. Zorg dat ze goed droog zijn. Bestrijk de onderste helft van het blad met de avocadospread. Schep er de groentesalade op en verkruimel er een handvol nacho’s over. Rol de koolbladeren strak op en ‘kleef’ ze bovenaan dicht met een beetje avocadospread. Rollen de bladeren moeilijk op leg ze dan op een vel huishoudfolie daarmee kun je ze strak en gelijkmatig oprollen. Overdrijf ook niet met de vulling; hoe dikker die is, hoe lastiger je de bladeren opgerold krijgt. Snijd de wraps met een kartelmes in roletjes en serveer ze met de dipsaus.
Uit: Dagelijkse kost 2 van Jeroen Meus uitgeverij: Manteau prijs: € 25,-

Koolrolletjes met karwij en hazelnoten
Plensje olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 flinke teen knoflook, fijngehakt
100 gram zilvervliesrijst
100 gram groene linzen liefst du Puy
500 ml groentebouillon
8 – 12 bladeren van een savooiekool (of groen kool)
Bosje peterselie, fijngehakt
100 gram feta, verkruimeld
50 gram hazelnoten, geroosterd en gehakt
2 theelepels karwijzaad
Verhit de olijfolie in een pan met een deksel en fruit de ui en de knoflook. Voeg de rijst en linzen toe. Blus af met 400 ml bouillon en breng aan de kook. Temper het vuur, zet het deksel op de pan en laat 25 minuten zachtjes koken tot de linzen beetgaar zijn. Laat alles een beetje afkoelen.
Blancheer de koolbladeren in gezouten kokend water, spoel ze koud af en snijd de harde nerf eruit.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Roer de peterselie, feta, hazelnoten en het karwijzaad door de rijst en breng de vulling eventueel op smaak met zout en peper.
Leg een koolblad voor u op het aanrecht. Doe een flinke schep rijstvulling in het midden, vlak boven de punt waar de nerf is weggesneden. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het blad vanaf de nerfkant op, zodat er een klein pakketje ontstaat. Zet de rolletjes (eventueel) vast met een cocktailprikker en leg ze met de naad naar beneden in een ovenschaal. Giet de rest van de bouillon erover en dek af met aluminiumfolie.
Bak ze 15 minuten in de oven. Dien op met wat olijfolie erover.

Uit: Home sweet home van Yvette van Boven. Uitgeverij Fontaine € 29,95