NPO
NTR

Tarte Tatin 

Deze klassieke appeltaart die onder een deksel van deeg gebakken maar omgekeerd met de appels naar boven geserveerd wordt, werd beroemd dankzij de zusters Tatin uit Lamotte-Beuvron. Onze eenpersoons taartjes zijn heerlijk met gekarameliseerde noten en ijs.

Voor het deeg

200 g bloem

snufje zout [JK: minstens 1/4 theelepel]

100 g boter [JK: koud en in stukjes gesneden]

30 g suiker

1 ei

1 eetlepel water

Voor de vulling

1 kg appels (Elstar, JK: of andere soort die bij verhitting zijn vorm behoudt)

Voor de karamel

115 g suiker

1 eetlepel water

60 g boter

1/2 vanillestokje

  1. Voor het deeg de bloem met het zout boven een kom zeven en de boter er met de vingers door werken. De suiker toevoegen. Het ei loskloppen en het water erdoor scheppen om de ingrediënten te binden. het deeg in plasticfolie verpakt 30 minuten koud wegzetten.
  2. Intussen de appels schillen, het klokhuis verwijderen en het vruchtvlees zorgvuldig in 6 partjes van gelijke grootte snijden voor een mooi uiterlijk van de taart.
  3. Voor de karamel suiker, water en boter smelten. Het vanillestokje in de lengte opensnijden, de zaadjes eruit schrapen, bij de ingrediënten doen en tot een lichte karamel verwarmen. De partjes appel toevoegen en 7 minuten doorwarmen. [JK de appels moeten bruin kleuren in de pan, voeg naar smaak in dit stadium wat zout toe aan de karamel om wat meer bite te krijgen].
  4. Het deeg tot een ronde lap van ca. 3mm dik uitrollen. Met een ring stukjes deeg uitsteken ter grootte van de bakvormpjes. [JK: ik gebruikte een met boter ingevet muffinblik]. De deegbodems in een op 190 graden voorverwarmde oven in 7-10 minuten lichtbruin bakken.
  5. De noten uit de karamel nemen en de partjes appel dakpansgewijs in de bakvormpjes leggen. Bijna alle karamel gebruiken. Met een deegrondje afdekken en in de oven op 170 graden 10  minuten bakken.
  6. De taartjes koud laten worden [JK: tip uit de keuken van Bocuse: duw de bodems voorzichtig aan als de taartjes net uit de oven komen, de warme appelpartjes kom dan mooi tegenelkaar aan te liggen], koud laten worden en op borden storten [JK: bij gebruik van een muffinblik: bakplaat met bakpapier op vorm leggen en in één vloeiende beweging omkeren]. Met quenelle van vanille-ijs en wat gekarameliseerde noten garneren.

 

Recept afkomstig uit: Le Cordon Bleu. Handboek voor Desserts, Uitgeverij: Atrium. ISBN 9061139015 NUGI 421