NPO
NTR

Waterzooi

In de uitzending van vrijdag 12 april 2019 besprak chef en culinair journalist Hilary Akers het klassieke gerecht 'Waterzooi' en Jongste Bediende Jannekee Kuijper maakte een versie van dit gerecht naar recept van de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus. Dit was het recept dat zij maakte, waarbij ze de voorgeschreven platvis verving door kabeljauw omdat platvis in deze periode van het jaar het liefst met rust moet worden gelaten vanwege de paaitijd.

Klik hier voor de link naar het originele recept en de video van Jeroen Meus.

 

Hilary Akers vond het jammer dat in dit recept de vis wordt gebakken en dan bovenop de waterzooi wordt gelegd, in plaats van gegaard in de waterzooi zelf (waarbij de vis uiteraard nog meer smaak kan afgeven). Echter op aanwijzing van Jeroen Meus had de jongste bediende wel zelf bouillon (fumet) getrokken van de graten van de gefileerde kabeljauw. Als je dat doet, zelf de bouillon trekken, moet je goed opletten op het zoutgehalte, volgens de aanwezige proevers had het nog iets hoger op smaak gemogen (lees iets meer zout), ook om het aanwezige zuur (van citroen en wijn) in balans te brengen.

 

 

 

page1image1671040page1image1688720