NPO
NTR

Gehaktballen, recept Manfred Meeuwig

500 gr gehakt halfom
50 gr gesneden mager gerookt spek
1 klein uitje
1/2 teen knoflook
half preitje
2 eetlepels panko of broodkruim
1/2 dl melk
1/2 ei, even losgeklopt
olijfolie

1 eetlepel tomaat uit blik (San Marzano)
1/2 eetlepel ketjap en/of 1 eetlepel simpele balsamico

Snipper het uitje, de knoflook en het preitje, snij het spek in kleine stukjes.
Fruit het samen zachtjes in wat olie, 10 minuten zonder te kleuren.
Laat af koelen.
Meng het gehakt, het ui/knoflook/prei/spek mengsel, het halve ei, de melk en de panko.
Breng op smaak met zout en peper, meng goed.
Vorm er met natte handen ballen van.
Bak ze rondom bruin in de olie.
Doe er een eetlepel tomaat uit blik bij, laat even pruttelen.
Blus met wat rode wijn.
Beetje water, beetje ketjap, beetje balsamico er bij.
Samen kwartiertje in laten koken, breng de jus op smaak met zout en peper.
Klaar.

Recept bij Je bent zelf een taart 

Appeltaart met spijs

Ingredienten:

Bodem:

  • 120 gr bloem
  • 20 gram suiker
  • 80 gram boter
  • 1 ei
  • 150 gram spijs (75 gram amandelmeel en 75 gram suiker kan ook)

Vulling:

  • 1 kilo appels, (rode boskoop of goudreinetten)
  • sap van een halve (grote) citroen
  • geraspte schil van een citroen
  • 1 1/2 theelepels kaneel
  • 60 gram suiker

Bereiding:

maak eerst de bodem:

zet de oven aan op 180 graden celcius
bekleed de bodem van een springvorm (28 cm) met bakpapier
doe de boter op heel laag vuur zodat het zachtjes en langzaam gaat smelten
rasp de spijs met een blokrasp
voeg de bloem, suiker, ei, de gesmolten boter en een snufje zout toe aan de spijs en meng het tot een homogene massa
spreid het deeg uit over de bodem van de springvorm en prik er gaatjes in met een vork
bak het 8 a 10 minuten in de oven tot de bodem mooi licht goudbruin is

de appels:

doe de suiker, de citroensap, de citroenschil en de kaneel in een grote kom
roer de citroensap en suiker mix door elkaar tot de suiker is opgelost en vloeibaar geworden is
schil de appels (ik doe altijd een voor een) en haal het klokhuis eruit, snijd ze in partjes
(voor de taart op de foto heb ik ze van boven naar beneden gesneden zoals sinasappel partjes zeg maar)
doe de partjes in de citroenmix en zorg even dat de mix over alle stukjes heen gaat zodat de appel niet bruin wordt
(de citroenmix wordt vanzelf verdund door de sap uit de appels)

samenstelling:

verdeel de partjes over de bodem,
ik doe altijd in het midden meer dan aan de rand, maar wel toch ongeveer 1,5 cm appel bij de rand voor de taart op de foto heb ik het heel netjes gedaan, maar zo lang als de rand netjes is hoeft dat niet per se vind ik
de overgebleven sap in de kom van de appels sprenkel ik eroverheen

zet het 20 minuten in de warme oven tot de appels gaar zijn (even erin prikken met een vork)