NPO
NTR

Torta di riso (Rijsttaart)

 

Dit recept komt van een Italiaanse site, het origineel (met afbeeldingen van een aantal tussenstappen) vindt u hier. Ik heb het vertaald en hier en daar wat aangepast.

Ingrediënten:

850 ml volle melk

200 g risotto rijst, type Arborio, Roma of Vialone nano (ik gebruikte Arborio)

2 x 100 g kristalsuiker

50 g amandelmeel of gemalen amandelen

3 eieren

snuf zout

Geraspte schil van 1 biologische citroen 🍋, alleen het gele gedeelte van de schil

1 theelepel vanille-extract, of de zaadjes van 1 peul uitgeschraapt (ik gebruikte extract en de helft van de suiker kwam uit mijn pot vanille suiker, dwz suiker met droge vanille-peulen die overblijven na het leegschrapen, de peulen in de afgesloten pot aromatiseren de suiker, let wel goed op dat je alleen de suiker eruit schept en niet de stukjes vanillepeul)

1 à 2 eetlepels Amaretto of amandellikeur, optioneel (ik gebruikte 1 eetlepel)

50 gram sukade, optioneel (ik liet het weg)

poedersuiker om te garneren

 

Werkwijze:

Breng melk, 1 portie suiker en vanille aan de kook. Voeg de rijst toe en laat al roerend zachtjes koken tot alle melk is opgenomen en de rijst gaar is. Roer af en toe. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de rijst die je gebruikt. Laat het romige rijstmengsel afkoelen.

Verwarm de oven op 180ºC

Bebloem en beboter een springvorm van 24 cm ø

Klop de eieren met de overige suiker, citroenrasp en zout. Doe de rijstpap bij de eieren en roer van onder uit de kom. Voeg dan amandelmeel toe en roer ook van onder uit de kom door het mengsel. Voeg eventueel amaretto en sukade toe en roer onder.

Giet het beslag in de springvorm en bak 50 minuten. Controleer tussentijds, mijne was eerder klaar. De vulling moet vochtig maar niet vloeibaar zijn, de bovenkant goudbruin. Laat afkoelen. Verwijder uit vorm en bestrooi met poedersuiker.*

 

*In andere recepten kwam ik ook nog kaneel tegen als ingrediënt, het lijkt mij ook lekker om dat door de poedersuiker te roeren alvorens die over de taart te strooien. Maar goed, ik ben dan ook #teamkaneelopallezoetetoepassingen

 

Jannekee Kuijper, @jongstebediende @radiomangiare