NPO
NTR

Recept Je Bent Zelf Een (Hartige!) Taart

Bladerdeeg met pittige kip

 

Voorbereiding

  • Haal je favoriete wijn.
  • Neem de tijd.
  • Ingrediënten: De ingrediënten hoeven niet perse altijd hetzelfde te zijn -

beetje afhankelijk van de beschikbare groenten en waar je trek in hebt - de taart pakt altijd iets anders uit. De ingrediënten zijn helemaal niet bijzonder: kip, tauge, panchetta, boontjes, paksoi, wat paddestoelen. Eventueel beetje aardappel. Oh ja, ik had deze keer groene kool meegenomen. Veel verse kruiden. Bladerdeeg. Creme fraiche.

 

Bereiding

 

Een prettige aanpak is opknippen in fasen. Vier fasen:

  • Deel 1 Kip
  • Deel 2 Groenten
  • Deel 3 Bladerdeeg
  • Deel 4 Serveren

 

1 De Kip

  • Deze keer heb ik kipfilets en wat dijen gebruikt. Wees niet zuinig, de taart heeft flink wat kip nodig. Ga uit van 1⁄3 kip en 2⁄3 groenten.
  • Snij de witte spiertjes weg en de zwarte prutjes.
  • Snij de filets horizontaal door. Snij de kip in duimdikke stukken.
  • Kip in een schaal. Scheut Japanse sojasaus, flinke scheuten Ketjap Manis,

flinke lepel Sambal Badjak. Lepel Miso pasta. Husselen.

  • Door de bloem halen.
  • Kip in delen aanbakken in olie (Zonnebloem of Arachide). Donker laten

kleuren. Lekker klef. Beetje garen ook zodat je kleine stukjes kunt

proeven (gaar wordt ‘ie in de oven!).

  • Je hebt nu een flinke schaal kleffe spicy blokjes kip. Zet weg op je

aanrecht.

Vergeet niet om je bladerdeeg op tijd te ontdooien. En je oven aan te zetten op 185. En vul je glas voldoende bij. De taart komt goed, geen zorgen.

 

2 De Groenten

  • Soms start ik met een ui en knoflook moesje. Dat is overal lekker bij. Ui in dunne ringen, knoflook platgeslagen. Mocht je wat gefermenteerde knoflook hebben liggen, gooi het erbij. Heb je nog een lente ui? Opsnijden en erbij. Pannetje, beetje olijfolie en lekker laten garen tot een moesje. Snufje zout. Pannetje parkeren naast je kip.
  • Kool. Bladen schoonsnijden. Blancheren. Uit het water en apart leggen. Licht op smaak brengen.
  • Sperziebonen. Panchetta in blokjes, aanbakken. Sperziebonen (uit het vriesvak) kort aanbakken met wat Ketjap. Snufje zout en draai zwarte peper. Apart zetten.

 

  • Paddestoelen breken en scheuren. Kort aanbakken. Heb je Paksoi? Dat mag erbij, hoeft niet. Op smaak brengen. Apart zetten.
  • Tauge. Voldoende tauge. In de pan, heel kort. Op smaak brengen met gesnipperd rode pepertje, scheutje Ketjap en Soja. Lepeltje Sambal mag ook. Apart zetten.

 

  1. Bladerdeeg
  • Ik ben fan van die grote rollen bladerdeeg. Pakjes uit de vriezer ook prima. Vergeet niet op tijd te ontdooien.
  • Vergeet ook niet om een potje groene pepertjes mee te nemen. Die kleine gemene groene pepertjes geven een extra kick.
  • Kruiden wassen en snijden: Koriander moet. Peterselie mag. Experimenten met bijvoorbeeld Bieslook mag ook.
  • Ovenschaal invetten. Bekleden met bladerdeeg. Beetje prikken.
  • Nu goed om je heen kijken. Alles klaar voor actie? Niets vergeten? Werk

een beetje vlot. De taart wil zo snel mogelijk de oven in.

  • Doe op de bodem eerst iets wat het vocht absorbeert. Zoals rauwe

champignon plakjes of griesmeel.

  • Start met een laag kip.
  • En dan naar gevoel laagjes bouwen. Kool bladen. Paddestoelen erover.

Laagje tauge. Boontjes erover.

  • Beetje ui en knoflook moesje en bestrooien met groene pepertjes.
  • Laag kip. Groenten erover.
  • Afmaken met koriander en peterselie. Misschien nog wat pepertjes.
  • Her en der beetje proeven.
  • Bladerdeeg bovenop, aanhechten, dichtvouwen, inprikken.
  • In de oven op 185. Half uur tot 3 kwartier. Goed kijken. Gaar, maar niet te

gaar.

 

  1. Serveren
  • Even laten rusten.
  • Mooie stukken snijden, iedereen wil voldoende bladerdeeg.
  • Voorzichtig uitscheppen en op het bord.
  • Flinke klodder Creme Fraiche ernaast (extra op tafel).