NPO
NTR

First Plates - Macaroni a la lasagne

Ingrediƫnten 4 personen

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • wat chilivlokken of rode peper
  • 250-300 g rundergehakt (of vegavariant)
  • verse peper, zout
  • 1 el Italiaanse kruiden of deels vers (altijd gedroogde oregano)
  • 1 groot blikje tomatenpuree (ik gebruik graag goede 3 x geconcentreerde Italiaanse uit een tube)
  • 1 el Marmite
  • 800 g verse spinazie
  • 250-300 g elleboogmacaroni
  • 1 blokje kruidenbouillon
  • 150 g geraspte harde kaas naar keuze (hier is dat meestal gewoon oude Gouda)
  • a takje tijm

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  3. Verhit olie in een koekenpan en smoor hierin de ui en knoflook. Als je van pittig houdt kun je eventueel ook wat rode peper of chilivlokken toevoegen, maar niet te veel!
  4. Bak het gehakt rul mee en maak het geheel goed op smaak met verse peper, zout, Italiaanse kruiden, de tomatenpuree en eventueel een eetlepel Marmite.
  5. Kook of liever (allerlekkerste): stoom de spinazie beetgaar en doe hem over in een vergiet. Bij koken moet je de spinazie echt goed uit laten lekken, maar ook na het stomen druk je het vocht goed uit de spinazie. Bewaar de spinazie in de warme pan/stoomoven.
  6. Kook de macaroni in kokend water met kruidenbouillonblok beetgaar en giet af. Roer er eventueel wat olie doorheen zodat hij niet gaat plakken.
  7. Doe de tomatenvleessaus onderin in een ruime, glazen ovenschaal zodat je straks de laagjes mooi ziet. Als je eenpersoon schaaltjes hebt, is dat natuurlijk ook leuk.
  8. Verdeel de spinazie mooi over de laag tomatenvleessaus.
  9. Verdeel vervolgens de macaroni over de spinazielaag en maak het geheel af met een laag geraspte kaas.
  10. Versier de macaroni ovenschotel met een strook Italiaanse kruiden zoals ik die eerste keer of leg er een mooie tak tijm op zoals ik dat nu doe.
  11. Plaats de schaal in de hete oven totdat de kaas mooi gesmolten is of tot de gasten er zijn. Draai dan de oven na ca. 10-15 minuten terug naar 90 graden omdat anders de kaas te hard wordt.
  12. Serveer de macaronischotel met een frisse salade en een klein stukje stokbrood / ciabatta om je bord straks mee schoon te vegen.