NPO
NTR

Snelle pickles met Simone van Thull

Rettich Ceviche
500 gr rettich
1 sjalot of kl rode ui
1/2 rode peper
1 tn knof
1 cm gember, handje koriander
70 - 80 ml citroensap
125 ml sinaasappelsap
Schil de rettich en snijd hem, liefst op een mandoline, in dunne plakjes, iets van 2 mm. De overige ingrediënten gaan zo in de blender. Hak de ui grof, ontdoe de rode peper van de zaadjes, hak net als de knoflook en gember in grove stukken. Was de koriander en hak ook grof. Doe alles met de citroen- en sinaasappelsap in de keukenmachine en pureer totdat alles fijngemalen is tot een mooie dressing. Pak een grote schaal waar je de rettich met deze dressing goed kunt vermengen. Liefst min. een 1/2 uurtje laten staan maar dat hoeft niet. In luchtdichte doos makkelijk 1 week houdbaar. Heerlijk bijgerecht bij bijv. Mexicaans of Oosters eten. Als garnering op een broodje, als hapje op een tostada/ goede tortilla chips.

 

Snelle komkommer pickle:
* 1 komkommer, in halve schuine maantjes gesneden, niet té dun
* 1 rode peper, in dunne halve ringen, zaadjes verwijderd
* opt 1 rode ui in maantjes
......................................
* +/- 280-300 ml water
* +/- 280- 300 ml rijst azijn ( of ww azijn)
* 2 ruime el suiker ( hoeft niet, dan beter 1/3 azijn op 2/3 water)
* 0.5-1 tl zeezout
* wat peper korrels (evt korianderzaad of venkelzaad)
Verwarm alle ingrediënten voor de pickle oplossing en laat de suiker en het zout goed oplossen. Doe de komkommer en peper in een gl pot of schaal en giet de warme oplossing er op. Liefst half uurtje laten staan en klaar! Goed afgesloten zeker 1-2 wk houdbaar in de koeling. Lekker bij Oosters eten, op je broodje.

First Plates

Gekarameliseerde knoflooktaart van Ottolenghi

  • 6 plakjes diepvries roomboterbladerdeeg
  • 3 bollen knoflook, tenen losgehaald en gepeld
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl balsamicoazijn
  • 2,2 dl water
  • ¾ el fijne kristalsuiker
  • 1 tl fijngehakte rozemarijn
  • 1 tl fijngehakte tijm, plus paar takjes voor garnering
  • 120 g verse zachte geitenkaas, in stukken gescheurd
  • 120 g geraspte harde geitenkaas (Ik gebruikte een mengsel van harde pecorino en belegen Goudse kaas omdat ik deze nog had liggen. Dit was zo lekker dat ik het de volgende keer weer zo zou doen.)
  • 2 scharreleieren
  • 1 dl slagroom
  • 1 dl crème fraîche
  • Zout en peper