NPO
NTR

Het menu van het biografisch diner met Robert Vuijsje werd gemaakt met behulp van de volgende recepten:

 

Garnalencocktail (naar traditionele receptuur met hier en daar een aanpassing van Petra Possel)

 

Alle gerechten voor 4 personen van sommige van de traditionele receptuur wijk ik een beetje af 

 
Garnalencocktail: 
1 krop Hollandse sla (extra ingrediënt) 
200 gram gepelde grijze Noordzeegarnalen
6 eetlepels mayonaise * (zelfgemaakt van 300 ml zonnebloemolie, 1 eetlepel witte wijnazijn, 1 ei, 1 theelepel Dijonmosterd, drupje citroensap, zout en peper) 1 rijpe tomaat, ontveld, pitjes eruit gezeefd en in fijne brunoise 
2 eetlepels gehakte bladpeterselie 
1 eetlepel room 
3 eetlepels Noilly Prat 
2 eetlepels tomatenpuree 
1 theelepel worcestershire sauce 
Vers gemalen peper 
Snuf piment d’espelette 
4 dunne schijfjes citroen 
Geroosterd plakje stokbrood, boter
 
Roer de mayonaise met de vermouth, room, tomatenpuree en worcestershiresaus tot een dun sausje. Voeg peper naar smaak toe. Ontvel de tomaat, zeef de pitjes eruit en snijdt het vruchtvlees in kleine blokjes, meng de stukjes tomaat, de peterselie en de garnalen en verdeel het mengsel over 4 wijde glazen (waarin een mooi blad Hollandse sla gedrapeerd is). Schep het sausje erover heen en strooi er wat piment d’espelette overheen. Steek aan de rand van elk glas een dun schijfje citroen. Geef er vers geroosterd bood en boter bij. 

Steak Fajita Quesedilla

Kijk op https://tasty.co/recipe/steak-fajita-quesadillas

Daarbij serveren we crème fraiche, zelfgemaakte salsa en guacamole.

Salsa

Ingrediënten

 • 2uien
 • 3trostomaten
 • halvechilipeper
 • 1handje verse koriander
 • 1sap van halve limoen
 • zonnebloemolie
 • tabasco of chipotlesaus
 • zout
 • peper

Instructies

 1. Snipper de ui, snijd de chilipeper (met of zonder zaadjes, dat is aan jou) en hak de koriander. Voeg de limoensap toe.
 2. Snij vervolgens de tomaten in hele kleine stukjes. Voeg deze toe aan het uimengsel. Breng op smaak met zonnebloemolie, zout, peper en tabasco of chipotlesaus.

Guacamole

Wat je nodig hebt als dip voor 4-6 personen

– 1 sjalot
– 1 rood pepertje
– ½ teentje knoflook
– een bosje koriander
– 2 rijpe avocado’s
– een limoen
– versgemalen peper & zout

Wat je gaat doen om zelf guacamole te maken

Het is het handigst om alle ingrediënten gesneden te hebben voordat de avocado’s worden geschild. Deze worden namelijk snel bruin en door het limoensap – zie laatste stap hieronder – voorkom je dit.

Snipper de sjalot fijn en doe dit in een mengkom waarin je lekker kunt prakken. Het rode pepertje kan met of zonder zaadjes worden gebruikt, dit is echt afhankelijk van je eigen smaak en hoe pittig het pepertje is. Hak het pepertje zo fijn mogelijk en voeg de helft toe, je kunt altijd na het proeven besluiten dat de andere helft er ook nog bij mag!

Vervolgens pers of rasp je een half teentje knoflook boven de kom. Van het bosje koriander kan de bovenste helft inclusief steeltjes grof worden gehakt.

Een avocado is het makkelijkst te schillen door hem in de lengte te halveren met een scherp mes. Vervolgens kunnen de twee helften van elkaar afgedraaid worden en in een beweging uitgelepeld worden en bij alle andere ingrediënten worden gevoegd. Met een vork prak je de avocado’s fijn, maar zorg dat er stukjes in blijven zitten en het geen mouse wordt.

Pers een halve limoen boven de guacamole uit en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en (zee)zout. Nu komt het leukste gedeelte: proef! Neem een klein hapje en bedenk of er nog meer zout, chilipeper of limoensap in moet. De smaak moet lekker hartig, fris en romig tegelijk zijn, dan zit je goed!

 

Recepten: https://www.francescakookt.nl/guacamole-zelf-maken/

 

Boterkoek
Recept uit: Bakbijbel, Rutger van den Broek, uitgeverij Carrera Culinair
Klassieke boterkoek voor ongeveer 50 stukjes
Voor het deeg:
375 g bloem
340 g roomboter, op kamertemperatuur
270 g witte basterdsuiker
¼ TL zout
½ vanillestokje, merg en/of ½ citroen, rasp
1 ei losgeklopt, om te bestrijken
Verwarm de oven voor op 170ºC. Vet een vierkante vorm van 20x20cm in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Gebruik liever geen springvorm omdat de boter dan kan gaan lekken.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in de vorm en druk dit plat, dat gaat het beste met natte handen of de bolle kant van een natte lepel. Probeer de bovenkant goed glad te krijgen. Bestrijk het deeg met een losgeklopt ei en kerf er met een vork een ruitjespatroon in. Bak de boterkoek 30 tot 40 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. De boterkoek zal nog erg wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen.

Druk nadat de boterkoek 10 minuten uit de oven is de zijkanten van de koek voorzichtig naar beneden met de bolle kanten een lepel, zodat de bovenkant de van de koek overal even hoog is. Laat de boterkoek minimaal zes uur afkoelen in de vorm en haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit. Snijd de koek in stukjes.