NPO
NTR

In de uitzending van vrijdag 12 november 2021 aten we bananencake van Karin Philips en Kartoffelkager van Rutger van den Broek. Hieronder de recepten.

 

Bananencake van Karin Philips

 

Kartoffelkager uit De Bakatlas van Rutger van den Broek

Ingrediënten

Voor het biscuit

4 eieren

1/4 TL zout

125 g suiker

1 TL vanille-extract

125 g bloem

35 ml water

 

Voor de vulling

¾ recept banketbakkersroom (zie recept)

400 ml slagroom

45 g suiker

1 zakje slagroomversteviger

 

Verder nodig

boter, om in te vetten

poedersuiker, voor het werkblad

500 - 600 g marsepein (gekocht of naar dit recept)

cacaopoeder , om in te rollen

 

Werkwijze (met foto’s van Jannekee Kuijper die deze Kartoffelkager maakte voor de uitzending)

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een bakplaat met opstaande rand van ongeveer 30x38 cm in en bekleed deze met bakpapier.

2. Doe de eieren met het zout, de suiker en het vanille-extract in een kom. Klop dit met een (hand)mixer met garde(s) ongeveer 6 minuten, tot het mengsel als een wit lint van de gardes af loopt. Zeef de bloem in delen boven het schuimige eimengsel en spatel die door het beslag. Spatel als laatste het water erdoorheen. Probeer het mengsel zo luchtig mogelijk te houden. Giet het beslag uit over de bakplaat en strijk het glad. Bak het biscuit in 10-14 minuten lichtbruin en gaar. Laat het afkoelen.

3. Steek met een ronde uitsteken van 7 centimeter doorsnede (of de bovenkant van een glas met die afmeting) 20 rondjes uit de biscuitplak. Klop de banketbakkersroom los met een (hand)mixer met garde(s) en doe de room in een spuit zak met een glad spuitmondje van 1 centimeter. Verdeel de banketbakkersroom over 10 van de biscuitplakjes en dek vervolgens af met de andere 10 rondjes.

4. Doe de slagroom, suiker en slagroomversteviger in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Doe de slagroom in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 centimeter en spuit op elk gebakje een grote toef slagroom.

5. Bestuif het werkblad licht met poedersuiker en rol de marsepein uit tot 2-3 millimeter dik. Steek of snijd cirkels met een doorsnede van 15 centimeter uit de marsepein en drapeer deze over de gebakjes. Druk de marsepein aan de onderkant voorzichtig aan. Zet de gebakjes ½-1 uur in de koelkast. Rol ze vervolgens op z’n kop door de cacaopoeder, zodat de marsepein overal bedekt is met een dun laagje cacao.

TIP: Het is ook erg lekker om onder de banketbakkersroom een laagje frambozenjam op het biscuit te smeren.