NPO
NTR

Fly Me To The Moon

Voor 3 personen

Voorbereiding 10 min.

Kooktijd 1 uur 15 minuten

Pruimen weken 2 uur

Konijnrug: 1 bouquet garni: 1

Buikspek: 100 gram gedroogde pruimen d’Agen: 6 mooie

kleine uitjes: 10 Armagnac of regionale marc:

witte wijn: 1 glas ½ glas

olie: 1 soeplepel water: ½ glas

bloem: 1 grote soeplepel

volgens foto:

bleekselderij: 1  tak, gesneden

worteltjes van een bos: 2 gesneden

Bak in een stoofpan de kleine blokjes buikspek in de olie goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en zet ze weg. Bak in dezelfde pan de twee konijnenpootjes en de doormidden gesneden konijnenrug tot ze goudbruin zijn. Strooi dan de bloem in de olie en laat zachtjes heet worden, voeg dan het glas wijn toe, met de spekblokjes en het bouquet garni. Laat heet worden totdat het borrelt en doe dan het vuur lager en laat het geheel met kleine belletjes koken gedurende 40 minuten.

Daarvóór de pruimen 2 uur in een grote schaal laten weken in het halve glas Armagnac en halve glas water.

Na de 40 minuten de pruimen met het mengsel Armagnac en water toevoegen (met de stukjes bleekselderij en in stukken gesneden worteltjes GdW). Het geheel opnieuw heet laten worden tot het borrelt, dan het vuur lager zetten en alles (ruim) een half uur laten sudderen.

Zowel in de Quercy als in de Périgord maakt men wel eens gedroogde pruimen van ‘D’Ente-pruimen’, die men eerst op gevlochten ‘mandbodems’ in de zon laat drogen en vervolgens weer droogt in de restwarmte van de broodoven, ná het bakken van het brood. Deze worden pruimen van Agen genoemd. 

GdW: Pruimedanten – pruimen d’Ente - in het Nederlands! Weer wat geleerd na 30 jaar.

N.B. 

1. in het recept staan twee konijnenpootjes, die niet op de ingrediëntenlijst staan.

2. tijdens het sudderen vooral af en toe vastkokende roux van de bodem losroeren.

3. langer dan een half uur laten sudderen geeft beter resultaat.

4. konijn met wat zout inwrijven, spekblokjes van vroeger waren zouter, denk ik.

5. Franse soeplepels, zeker die van ‘vroeger’, zijn vrij groot.