NPO
NTR

Thaise viskoekjes uit De Bijbel van de Thaise Keuken van  Noi  Pia-Ud

 

Nasi goreng kampung van Lonny Gerungan

Ingrediënten

 • 5 el olijfolie
 • 200gr speklapjes, in reepjes
 • 3 sjalotjes, fijngesneden
 • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
 • 7 rawits, fijngesneden (kleine rode pepers )
 • 1 tl trasi bakar
 • 300gr gare rijst, volledig afgekoeld (pandan, basmati of andere droogkokende witte rijst)
 • 1 kleine prei, in dunne ringen
 • 2 el lichte Chinese- of Japanse sojasaus
 • zout & zwarte peper
 • 50 gr taugé

Bereiden

Verhit de olie in een wajan ( of wok ) op hoog vuur en bak de speklapreepjes ca 3 min. Voeg sjalot, knoflook, rawits en trasi toe en roerbak 2 min. Schep de rijst en de prei erdoor. Voeg sojasaus en zout naar smaak toe en schep alles 5 min. om doe als laatste de taugé erdoor en breng eventueel op smaak met sojasaus. Schep alles om tot de rijst goed heet is. Lekker met kroepoek en zuur, dat kun je ook zelf maken, zie hieronder

Belangrijk:

Zonder trasi is het geen nasi!
En werk altijd met volledig afgekoelde rijst. Dat afkoelen duurt 6 uur, dus rijst van gisteren werkt het beste!
 
Atjar ketimoen (komkommer in zuur) 
 
1 komkommer 1 sjalotje 1 spaanse peper of gedroogde peper (rawit) azijn, ongeveer 1/2 deciliter 5 eetlepels suiker zout Schil de komkommer half om half (de helft dus niet) snij ‘m in de lengte doormidden en haal de zaadjes eruit. ...als je de komkommer halveert krijg je mooie halve maantjes!
Haal de zaadjes uit de peper, snij aan dunne reepjes of gebruik fijn verkruimelde gedroogde rode peper. Snipper de sjalot. Doe de azijn, suiker, rode peper en zout in een steelpannetje. Verwarm dit tot alles is opgelost. Giet het over de komkommerreepjes en de gesnipperde ui. Laat het intrekken en stop het evt. in schone, uitgekookte glazen potten, dan kun je het nog even bewaren.
Lunchgerecht Wrap met gegrilde groenten en aubergine-dip
Aubergine dip
Ingrediënten
3 aubergines
3 teentjes knoflook
1 el tahini
1 tl komijnpoeder
1 citroen
Olijfolie
Peper en zout
INSTRUCTIES
Instructies
Verwarm de oven op 180°C.
Snijd de aubergines in de lengte doormidden en kerf met een mes de snijkant in ruitvorm in. Besprenkel met olijfolie en leg met de snijkant naar boven op een bakplaat. Bak ongeveer 45 minuten tot het vruchtvlees helemaal zacht is.
Pak de knoflookteentjes samen in aluminiumfolie en leg ook in de oven om te poffen.
Schraap met een lepel het vruchtvlees uit de schil van de aubergine en doe in een keukenmachine, samen met de knoflookteentjes (zonder velletje). Voeg de tahini, komijnpoeder en 2 eetlepels olijfolie toe. Draai tot een groffe puree.
Breng op smaak met zest en sap van de citroen, peper en zout en eventueel wat extra komijnpoeder of olijfolie.
Dank aan Miljuska, https://miljuschka.nl/baba-ganoush-zelf-maken/
De wraps: Libanees platbrood, in het midden over de breedte bestrijken met deze aubergine dip, daaroverheen gegrilde paprika en courgette (grillpan met wat olijfolie) leggen, paar druppels Amba saus (of andere chutney-achtige saus) en mespunt Za'atar. Oprollen en met scherp mes doormidden snijden. In bakpapier of versfolie verpakken.