Pompoenspread
1 kilo pompoen, geschil en schoongemaakt in stukken van 3 cm
6 eetlepels extra vergine olijfolie
Ruim ½ theelepel kaneelpoeder
Zout en zwarte peper
Half teentje knoflook, uitgeperst
2 eetlepels tahin
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels pijnboompitten (desgewenst)
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Leg de pompoen in een braadslee en sprenkel er 2 eetlepels van de olijfolie over. Meng de kaneel erdoor met een flinke mespunt zout en zwarte peper. Dek strak af met aluminiumfolie en zet 40 minuten in de oven of tot de pompoen goed gaar is. Verwijder het folie en zet de pompoen nog 10 minuten terug in de oven om overtollig vocht te laten verdampen. Pureer de pompoen in een foodprocessor glad met de knoflook, de tahin, het citroensap en de resterende olie en proef of de smaak goed is.
Smeer de pompoenspread op een boterham en bestrooi desgewenst met geroosterde pijnboompitten.
Vrij uit: Moro Londen
Auteurs: Sam & Sam Clark
Uitgeverij: Kosmos/ VBK
Prijs: € 27,50
ISBN: 9789021527567
Gerookte makreelspread
250 gram gerookte makreel, het vel en graatjes verwijderd
200 gram fromage frais of Franse kwark
De geraspte schil en het sap van ½ citroen
2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
2 eetlepels gesnipperde bieslook
Zwarte peper
Breek de makreel in kleine stukjes. Meng alle ingrediënten met elkaar. Breng op smaak met zwarte peper. (Het mengen kan ook met behulp van een keukenmachine)
Titel: Heerlijke spreads
Auteur: Rachel Khoo
Uitgeverij: Good cook publishing
Prijs: € 8,95
ISBN: 9789461430106
Spread van groene eieren met ham
1 bosje peterselie, grof gehakt
8 eieren, hardgekookt, gepeld en grof gehakt
2 eetlepels volle platte kaas (Kwark)
3 eetlepels mayonaise
1/8 tl harissa
2 plakjes gekookte ham, zeer fijn gesneden
Peper en zout
Pureer de peterselie met de eieren, platte kaas, mayonaise en harissa in de blender. Roer er dan de ham door en breng op smaak met peper en zout.
Titel: De broddoos
Auteur: Lut de Clercq
Uitgeverij: Minestrone
Prijs: € 24,50
ISBN: 9789490028183