NPO
NTR

Thaise roerbak met cashews en basilicum

Inzender: Saskia Berghout

Gisteren heb ik echt iets heel lekkers gemaakt, en dat wil ik graag met jullie delen in het kader van Heel Holland Prakt. Het is weliswaar niet om te prakken en ook niet Hollands, maar wel lekker en heel makkelijk. In eerste instantie kun je denken dat het niet zo’n goedkoop gerecht is, maar dat valt best mee. Althans, als je een fatsoenlijk gevulde voorraadkast hebt en geregeld bij iets als een toko komt. Ik kook mijn cashewnoten rauw bij de Turkse bakkerij, daar is alles spotgoedkoop en ik rooster ze dan zelf in de pan of de oven. Al hebben ze de meeste ingrediënten ook wel bij zaken als Lidl.

Ingrediënten

Ingrediënten

Nodig  voor 3:

Rijst naar keuze (bij mij is Lassie Toverrijst helaas de enige die goed droogkookt)

2 eetlepels olie om in te bakken

400 gram kipfilet in blokjes

Eventueel 3 bosuitjes in stukjes. Na het snijden zet je de onderkant in een glaasje water in de vensterbank en na een kleine mand heb je gratis nieuwe bosuien. Wel water bijvullen als het op is.

2 tenen knoflook, geperst of in kleine stukjes

1 courgette, in de lengte doormidden en dan in plakjes.

2 eetlepels vissaus (goedkoop bij de toko)

2 theelepels limoensap (uit een flesje is prima)

2 theelepels bruine suiker

2 theelepels maïzena

Handjevol cashewnoten (geroosterd)

Handje verse basilicum, fijngehakt. Koop een biologische plant bij de Jumbo voor 1,49 euro, zet hem in een grotere pot met wat aarde in de zon op de vensterbank en je hebt er lang plezier van. Beter dan zo’n duur klein zakje.

 

Bereiding:

Kook de rijst en laat die met de deksel erop 10 minuten staan. In de tussentijd doe je het volgende: Bak de kip in de olie in een hapjespan gaar. Haal uit de pan. Voeg eventueel wat olie toe en bak de knoflook aan en doe er dan de bosui en de courgette bij. Maak een sausje van de vissaus, limoensap, bruine suiker en maïzena. Als de courgette gaar is doe je de kip terug in de pan en warm je alles goed door. Voeg de saus toe, de noten en de basilicum. Even mengen en meteen eten. Voor 3 volwassenen.