NPO
NTR

Jansson's Frestelse - ovenschotel met ansjovis

Recept van Bengt Widlund

Hier is het recept voor Jansson's frestelse: Voor 4 a 5 personen. Tweegrote uien, 6 middelgrote aardappelen, rauwe, 14 a 16 asjovisfilets, 2 a 3,5 dl room,
(1 eetlepel broodkruim. Staat in de Hanse boek.)
Verwarm de oven op 225 graad . Snij aardeappelen in schijven, en de uien fijngesneden. Laat de uien eerst smoren in boter.
Smeer de vuurvaste vorm in met vet, en vul de vorm in laagjes aardappelen ansjovisfilets en uien. Bovenste laag aardappelen. Voeg de room toe en wat vocht van de ansjovis voor de smaak.De room mag niet het gerecht afdekken. Bakken tot alles gaar is, en een mooie laag van korst is ontstaan. Tijd 45 a 60 min.

 

----

Fiskefrikadæller med kruiden en zeste van citroen

Recept van Jannie Munk

Ingrediënten:

(4-6 couverts)

500 gram kabeljauw rug filet
(zonder,vel en onregelmatigheden)
4 dl room ijskoud
zout naar smaak
150 gram roomboter om in te bakken
1 ei en 1 eiwit ook koud
zeste van 1 citroen, geen wit er bij zeer fijn geraspt(microplane)
sap van de zelfde citroen
50 gram bloem
handje peterselie fijn gehakt
half bosje bieslook fijn geknipt
100 gram wit broodkruim zonder korst

Bereidingswijze:

• Snijd de vis in dobbelsteentjes en maal deze fijn in de keukenmachine met het zout, verdeel de vis in 2 porties dat gaat makkelijker.
voeg het ei en eiwit toe onder het draaien ca 30 sec.
Voeg bloem en broodkruim toe nog 20 sc draaien
Doe de vis farce in een grote schal en roer, spatel de sap en room erdoor
Werk vlot en vaardig, voeg de kruiden toe , breng op smaak, en zet koel weg ca 1 uur om even te settelen, bak ze in de hazelnoot kleurige roomboter, goud bruin .
Bak eventueel 1 frikadelle eerst om de smaak te bepalen wat betreft het zout.
Serveer met remulade ..salade en lekker koud glas witte wijn