NPO
NTR

Janneke Vreugdenhil vertelt in Mangiare alles over bieten. Aan tafel testen we drie gerechten met rode biet, steeds anders bereid. Rauw verwerkt in een salade, gekookt eveneens in een salade en gepoft in een heerlijke soep.

Hieronder staan de recepten en foto's bij het Proefpanel Rode Biet van vrijdag 20 maart 2015

 

IMG_3776Salade van rozerode zomerbietjes (uit boek Eten enzo van Janneke Vreugdenhil)

Bijgerecht

Voor 2 personen:

2 – 3 verse, rauwe zomerbietjes

1 theelepel karwijzaad

een halve eetlepel appelciderazijn

1 eetlepel biogarde of volle yoghurt

1 eetlepel zonnebloemolie

een greepje verse dille, fijngesneden

Schil de bietjes met een scherp mesje en schaaf ze óf in flinterdunne plakjes of rasp ze grof. Rooster de karwijzaadjes in een droge, hete koekenpan tot ze gaan geuren. Klop een dressing van azijn, yoghurt en olie en maak hem op smaak met zout en versgemalen peper. Meng het karwijzaad, de dille en de dressing door de bietjes en laat de smaken een kwartiertje intrekken.

 

IMG_3777

Gekookte biet met appel, honing en mierikswortel

  • 500 gr rode bieten
  • 12 walnoten
  • 1 grote appel
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel honing
  • ½ -1 theelepel mierikswortel (vers of uit een potje)
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Was de ongeschilde bietjes en doe ze in een pan. Bedek met water en kook gedurende 30-40 minuten tot je er gemakkelijk in kan prikken.
  2. Hak de walnoten en rooster ze kort in een droge koekenpan op middelhoog vuur.
  3. Meng de balsamico azijn, olijfolie, honing en mierikswortel door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Leg de gekookte bieten in koud water, ontvel ze en snijd ze in blokjes.
  5. Schil de appels en snijdze in reepjes. Meng alles door elkaar en zet in de koelkast zodat de smaken kunnen versmelten.

Auteur: Caroline op de site Allrecipe.nl

IMG_3778Bietensoep met karwijzaad, dille en zure room (uit het boek Het allerlekkerste comfort food, vanaf zaterdag 21/3 in de winkel)

 

In  Midden- en Oosteuropese keukens worden veel bietengerechten op smaak gebracht met karwij, een specerij die zoveel op komijn lijkt dat hij er vaak mee verward wordt. Toch is er wel degelijk verschil. Komijn is wat aardser van smaak, karwij wat frisser en bovendien penetranter – reden voor sommigen om er een grondige hekel aan te hebben. Wie een trauma heeft van de broodjes met karwijzaad (kummel) bij de ontbijtbuffetten wintersporthotels, maakt deze soep gewoon met komijnzaad. Wordt-ie net zo goed ontzettend lekker.

 

Voor 4 personen:

6 middelgrote bieten

1 ui, gesnipperd

1½ theelepel karwijzaad

2 eetlepels olijfolie

2 friszure appels, in stukjes

1 liter groentebouillon

125 gram zure room

een bosje dille, fijngesneden

IMG_3779

Verwarm de oven op 200 graden. Boen de bieten schoon en leg ze in een ovenschaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en pof de bieten in ongeveer een uur in de oven gaar. Laat even afkoelen en trek de schil van de bieten. Snijd de groente klein.

Verwarm de olie in een soeppan en fruit hierin zachtjes een paar minuten de ui. Voeg de bieten en het karwijzaad toe en fruit rustig, af en toe omscheppend, 5 minuten mee. Schenk de bouillon in de pan, voeg de appel toe en breng alles aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de soep 20 minuten koken. Pureer de soep met een staafmixer glad. Proef en maak op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Verdeel de soep over 4 borden of kommen, leg in elk een schep zure room en bestrooi met dille.