NPO
NTR

Jonah Freud kookt 3X Iers!

 

Iers menu

We beginnen met een rillettes van makreel:

Die maak ik door een gerookte makreel fijn te prakken met zachte boter, citroensap en (cayenne)peper. Ik neem nog wat geklaarde boter en die giet ik over de makreel.

 

Dan een lamsbout uit de oven met muntsaus

In de lamsbout stop ik hier en daar wat knoflook met rozemarijn. Ik smeer hem rondom in met (olijf)olie en peper en zout en braad de bout in de oven. Verwarm de oven voor op 230 graden, schuif de bout er in en braad deze 10 minuten. Verlaag dan de temperatuur van de oven naar 180 graden en braad de bout ongeveer 30 minuten per 500 gram en dan daarbij nog een keer extra. Dus een lamsbout van 1 kilo wordt eerst 10 minuten in een hete oven gebraden en dan daarna nog 90 minuten daarna op 180 graden. De kerntemperatuur van de bout moet zo tussen de 75 en 80 graden zijn. Let op dit zijn allemaal tijden bij benadering. Elke over reageert weer anders en een dunnere bout is sneller gaar dan een dikkere. Gebruik dus als het even kan een vleesthermometer om te kunnen peilen of het vlees gaar is.

Daarbij een munstaus die gemaakt wordt door 2 eetlepels fijngehakte munt te mengen met 2 eetlepels suiker, 8 eetlepels kokend water en 2 eetlepels citroensap. Dit is een recept van de bekende Ierse kookschool Ballymaloe.

 

Als dessert een broodpudding met aalbessen die momenteel volop aan de struik hangen. Daarvoor smeren we witte boterham zonder korst royaal in met boter. Neem een bak rode bessen. (kan ook met ander fruit, rabarber, rijper appels, rijpe peren enz.) Ris de bessen van de takjes en strooi er 2 eetlepels suiker overheen. Leg in een ovenschaal een laag brood, verdeel de helft van de bessen daar overheen. Dan weer een laag brood en dan de rest van de bessen. Sluit af met een laag brood. Klop 3 eieren met 250 ml slagroom en 250 ml melk los. Klop daar 100 gram vanillesuiker doorheen. Giet het mengsel over het brood. Zet de schaal au-bain-marie in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven en bak de broodpudding in een uur gaar.