NPO
NTR

Met tijm gebraden kip en Bretonse uiensaus
6 personen

Voor de kip:
1 kip van 1,8 kg
25 gram boter
Blaadjes van 4 takjes tijm
Peper en zout

Voor de uien:
30 gram boter op kamertemperatuur
450 gram uien, fijngehakt

Voor de saus:
300 ml volle melk
Een plakje ui
Enkele takjes peterselie
4 zwarte peperkorrels
1 blaadje laurier
30 gram boter
30 gram bloem
Beetje geraspte nootmuskaat
3 el crème fraîche
1 tl dijonmosterd
2 el calvados

Verhit de oven tot 180 graden C. Begin met de kip. Roer tijm, peper en zout door de boter. Maak het vel van de borst voorzichtig los. Verdeel ongeveer de helft van de boter onder het vel zonder het te scheuren. Strijk de rest over de buitenkant van de kip, bestrooi met peper en zout en leg in een ovenschaal. Zet de kip 1 ¼ uur in de oven en bedruip regelmatig met braadvocht. Laat de kip na afloop 15 minuten onder aluminiumfolie rusten.
Bereid nu de uien. Smelt de boter in een braadpan en voeg de uien toe. Roer ze goed door de boter, voeg 2 eetlepels water toe en dek af. Laat ze op heel laag vuur zacht worden, maar niet kleuren. Houd ze in het oog en voeg af en toe een lepel water toe. Ze zullen zichzelf heerlijk zacht zweten.
Breng voor de saus de melk, ui, peterselie, peperkorrels en laurier in een steelpan aan de kook. Haal direct van het vuur en laat 20 minuten trekken.
Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem, voeg de bloem toe en bak een minuut op middelhoog vuur. Haal van het vuur. Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer telkens glad. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Zet de pan weer op het vuur en breng de roux al roerend aan de kook. Zet het vuur lager en laat 3 minuten pruttelen. Voeg de uien met hun sap, de crème fraîche, de mosterd en de calvados toe en naar smaak zout en peper. Giet in een warme kom. Zet de kip met het braadvocht en de saus op tafel.
Titel: Gouden kip
Auteur: Diana Henry
Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 9789021560571
Prijs: € 20,-

Gebraden kip met crème fraîche en kruiden
4 personen
3 dl crème fraîche
4 tenen knoflook in dunne plakjes
1 sjalot, in dunne ringen
Een flinke bos peterselie, blaadjes eraf geplukt en fijngesneden
Een paar takjes tijm
Fijn zeezout en versgemalen zwarte peper
1 hele kip van 1,3 kilo
½ theelepel grof zeezout
Verhit de oven tot 180 graden C.
Vermeng in een kommetje de crème fraîche met knoflook, sjalot, peterselie en tijm. Breng op smaak met fijn zeezout en peper. Schep de helft ervan in de buikholte van de kip. Bind de kip goed op met keukentouw. Strijk het overgebleven mengsel royaal uit over de kip (ook onder de vleugeltjes en bouten). Bestrooi de kip met grof zeezout en leg hem in een braadslee.
Braad de kip in de oven in ca 1 uur goudbruin en gaar (er moet helder sap uitlopen als u met een mes in de bout prikt). Controleer de kip na een half uur en doe 2 of meer eetlepels water in de braadslee als de bodem droog begint te worden.
Laat de kip voor het opdienen 15 minuten rusten.
Titel: Mijn keuken
Auteur: Mimi Thorisson
Uitgeverij: Fontaine uitgevers
ISBN: 9789059565944
Prijs: € 29,95

Sappig kippetje
Voor de pekel:
200 gram zout
200 gram suiker
2 eetl. gekneusde jeneverbessen
3 verkreukelde laurierblaadjes
1 eetl. zwarte peperkorrels
1 eetl. korianderzaad
1 eetl. venkelzaad
Schil van 1 sinaasappel of mandarijn
Ca. 2 liter water
Voor de kip:
1 biologische boerderijkip
Een paar tenen knoflook, gepeld
Paar takken tijm en/of rozemarijn
1 citroen of sinaasappel
Peper uit de molen en zout

Breng alles voor de pekel aan de kook in een steelpan en roer tot het zout en de suiker zijn opgelost. Laat het dan afkoelen en giet het in een bak waar de kip in past en die in de koelkast kan. Zorg dat de kip goed onder staat en dek af. Zet 24 uur in de koeling.
Dep de kip droog en laat hem in de koelkast 1 uur verder opdrogen op een schone schaal (dit doet u voor een knapperig velletje). Gooi de pekel weg.
Verwarm de oven voor op 175 graden C. Hak de knoflook en de kruiden fijn en rasp wat citoen- of sinaasappelschil, circa 1 eetlepel. Vermeng alles met peper en zout en wrijf de hele kip ermee in. De kip is al goed op smaak, dus u hoeft het niet te doen maar het is wel lekker. Ik duw altijd nog wat stukken citroen of sinaasappel en wat tijm tussen en onder de vleugels en holtes van de kip.
Zet de kip in een ingevette braadslee in de oven en braad hem in ongeveer 1 uur goudbruin.
Titel: Uit de oven van van Boven
Auteur: Yvette van Boven
Uitgeverij: Fontaine
ISBN: 9789059566798
Prijs: € 12,95