Recept 1 - Home Made
Scones
Voor 8-10 easy peasy scones
450 g bloem
1 zakje bakpoeder
50 g poedersuiker
Snuf zout
125 gram koude boter in blokjes
Ca. 150 ml melk of karnemelk
Verwarm de oven voor op 220 °C. Heet dus.
Doe alle ingrediënten, behalve de melk, in een keukenmachine of grote kom. Kneed kort maar goed, tot de boter met de bloem tot grove korrels zijn geworden. In Ierland doen ze dat met twee messen, om de boter niet met de handen warm te maken, maar ik vind dat echt onhandig. Als u het even, hup hup, snel doet gaat het best. Giet de melk erbij en kneed alles tot een samenhangende bal. Misschien heeft u minder melk nodig, maar misschien ook meer.
Bestuif het aanrecht met bloem. Druk de bal deeg uit tot een plak van 2 cm dikte. Steek er de scones uit, met een uitsteekvorm of een glas. Kneed de restjes van het deeg steeds weer uit tot een platte plak van 2 cm en ga zo door tot al het deeg op is. Bestrijk de scones met melk en zet ze op een ingevette bakplaat of een vel bakpapier in de hete oven. Bak ze in ongeveer 15 minuten, afhankelijk van de grootte, goudbruin en gaar.
Serveer ze met jam, lichtgezouten boter of geklopte, ongezoete crème fraîche.
Titel: Home Made
Auteur: Yvette van Boven
ISBN: 9789059563513
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
Prijs: € 34,95
Lily’s Scones
____________________________________________________
Recept 2 - Nigella Lawson
500 g bloem
1 theelepel zout
2 theelepels dubbelkoolzure soda
4 ¼ theelepel wijnsteenzuur
50 gram koude boter, in blokjes gesneden
25 gram plantaardig bakvet, in klonten ter grootte van een theelepel (of gebruik 75 gram boter)
3 dl melk
1 groot ei, losgeklopt, om de scones glanzend te maken
Ronde gekartelde koekjessteker met een doorsnede van 6,5 cm
1 bakplaat, zuinig ingevet
Verwarm de oven voor op 220 °C, gasovenstand 7.
Zeef bloem, zout, dubbelkoolzure soda en wijnsteenzuur in een grote kom. Wrijf de twee soorten vet erin tot het mengsel op vochtig zand lijkt. Giet er in één keer alle melk bij, meng kort – kort is hier het sleutelwoord – en kieper het mengsel op een met bloem bestoven werkvlak. Kneed het kort tot een deeg.
Rol het deeg uit tot een lap van 3 cm dik. Doop de koekjessteker in wat bloem en steek minstens 10 scones uit. Je maakt er in totaal twaalf, maar voor de laatste twee moet je de afsnijdsels verzamelen en opnieuw uitrollen. Leg ze heel dicht naast elkaar op de bakplaat – de bedoeling is dat ze opbollen en tijdens het bakken aan elkaar gaan zitten – en kwast de bovenkant in met losgeklopt ei. Bak ze 10 minuten of tot ze gerezen en goudgeel zijn.
Eet ze altijd pas gebakken, liefst nog warm, met clotted cream en jam of, waar ik dol op ben, met ‘Thunder and Lightning’, dat is met clotted cream en black treacle.
Voor 12 stuks.
Titel: Hoe word ik een goddelijke huisvrouw
Auteur: Nigella Lawson
ISBN: 9789025428839
Uitgeverij: Uitgeverij Contact
Prijs: € 24,95
__________________________________________________________
Recept 3 - The National Cookbook
Devon Scones
Makes eight
225 g self-raising flour
2 tsp baking powder
45 g chilled butter, diced
1 egg, straight from the fridge
60 g caster sugar
4 tbsp buttermilk, straight from the fridge
100 g raisins (optional)
Beaten egg, to glaze
Jam and clotted cream, to serve
- Set the oven at 160 C. Sift the flour and baking powder into a bowl and rub in the butter very gently with your fingertips. Beat the egg with the sugar in another bowl until the sugar has dissolved, then add to the flour mixture with the buttermilk and the raisins (if using). Bring everything together quickly and lightly with a round-bladed palette knife and then your fingers, taking care not to be too heavy-handed.
- Turn the dough on to a floured surface and pat into a round shape that is about 2 cm thick. Cut out eight scones with a 5 cm round pastry cutter, reshaping the dough as necessary.
- Place the scones on a baking sheet and brush with beaten egg. Bake for about 20 minutes or until risen and golden. Cool on a wire rack before serving with jam and cream.
Titel: The National Cookbook
Auteur: Oliver Peyton
ISBN: 9781857094275
Uitgeverij: National Gallery Company, London
Prijs: € 33,95
Zowel Jonah Freud zelf als onze gasten waren eensgezind in hun mening dat de scones uit het boek Home Made van Yvette van Boven het lekkerst waren vanwege de combinatie van een licht zoet deeg dat goed gerezen was. Op de tweede plaats eindigden de scones van Nigella Lawson, overigens vond Jonah Freud dit recept het meest authentiek. De scones uit het National Cookbook werden te zoet bevonden.
Welke van de drie waren nou de lekkerste, cq wat zijn de (smaak)verschillen?