NPO
NTR

Recept 1 - Boekoe Kita

Frikadel djagoeng (Maiskoekjes)

groentegerecht voor 4 personen bereidingstijd: ca 20 minuten

2 teentjes knoflook, geperst 2 kemiri-noten, gepoft

300 g maïskorrels

1 theelepel ketoembar 1 theelepel koenjit

1 theelepel djintan

1/2 theelepel trassie, verkruimeld 50 g santen, geraspt

2 eieren

50 g ketanmeel peper en zout

50 ml zonnebloemolie

Meng de knoflook, kemiri-noten, de helft van de maïskorrels, kruiden, santen en eieren, en pureer dit alles met een staafmixer. Doe er het rijstmeel en genoeg water bij zodat een dik beslag ontstaat. Breng op smaak met peper en zout. Roer de rest van de maïskorrels door het beslag. Verhit de olie in een koekenpan en bak nu de koekjes: 1 eetlepel vol beslag voor 1 koekje, dat aan beide kanten goudbruin wordt gebakken. Laat de maïskoeken uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm.

Uit: Boekoe Kita

Auteurs: Mirjam van der Rijst & Harold Pereira

ISBN: 9789089892294

Uitgeverij: Terra

Prijs: € 34,95

______________________________________________________________________________________________

Recept 2 – Lonny Gerungan

Frikandel djagoeng

Maïskoekjes

Ingrediënten

1 kleine ui

5 teentjes knoflook

200 gr maïskorrels uit blik

1 eetl. gesnipperde prei

1 eetl. fijngesneden selderij

1 theel. ketoembar

½  theel. djienten

1 theel. koenjit

1 theel. trasi bakar

zout en versgemalen peper

2 eieren

80 gr rijstebloem

2 sneetjes brood, geweekt in santen calr (zie blz. 62)

zout

plantaardige olie

Bereiding

Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn. Wrijf twee derde van de maïskorrels met de ui en de knoflook in een vijzel tot een brij. Wrijf er de kruiden, de specerijen en zout en peper naar smaak door.

Klop de eieren los, roer de rijstebloem erdoor en daarna het brood en schep er dan het maïs-kruidenmengsel en de achtergehouden maïskorrels door. Maak ronde, platte koek­jes van dit gehakt. Laat ze kort op keukenpapier rusten. Verhit ruim olie in een wadjan of een grote koekenpan en bak de maïskoekjes aan beide kanten goudbruin.

Titel: De Authentieke Indische keuken van Lonny Gerungan

Auteur: Lonny Gerungan

ISBN: 9789059561281

Uitgeverij: Fonatine

Prijs: € 29,95

_____________________________________________________________________________________________

Recept 3 – Groot Indonesisch kookboek

Koekjes van jonge maïs uit blik

PERKEDEL DJAGOENG

1 blikje maïs

2 eetlepels uien, gesnipperd

2 teentjes knoflook, gesnipperd

2 kemiri's, gepoft

1 eetlepel prei, gehakt

1 eetlepel selderie, gehakt

1 eetlepel santensnippers

2 eetlepels bloem

2 eieren

50 gram garnalen olie

Laat de maïs uitlekken in een zeef. Wrijf de uien met de knoflook en de kemiri tot een brij en vermeng die met de uiterst fijn gehakte prei en selderie, de santensnippers, de bloem en de eieren. Roer hier doorheen de uitgelekte maïs en de garnalen en bak er in de hete olie koekjes van.

Titel: Groot Indonesich kookboek

Auteur: Beb Vuyk

Uitgeverij: Kosmos

ISBN: 9789021545691

Prijs: € 19,95