Vijfschaft
• 250 g bruine bonen
• 250 g winterwortels, in blokjes
• 250 g uien, in ringen
• 750 g aardappels, geschild
• 200 g gerookt spek
• 200 g Gelderse rookworst
• 2 zure appels, in partjes
• boter
Was de bonen en laat ze 24 uur in water weken. Zet de bruine bonen
met het weekwater op en kook ze hierin in ongeveer 1 uur gaar. Neem
ze met een schuimspaan uit het kookvocht. Doe winterwortels, uien,
aardappels, gerookt spek en rookworst in de pan en laat het geheel in
ongeveer 20 minuten gaar koken. Kook de appels de laatste 10 minuten
mee. Neem het spek en de rookworst uit de pan en snijd het spek
in plakken en de worst in stukjes. Doe alles terug in de pan en schep
boter door de vijfschaft.
Uit: Wannée, Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool
Uitgeverij: Becht
Prijs: € 27,50
ISBN: 9789023012924
_________________________________________________
Vierschaft
250 gram Friese Wâldbaeantsjes, gekookt
250 gram uien, in ringen gesneden
250 gram winterpeen, in plakjes gesneden
250 gram gerookt mager spek, in plakken gesneden
250 gram grove gerookte worst
250 gram zure appels, bijvoorbeeld Goudreinetten of Brabantse Bellefleur
50 gram reuzel of eventueel roomboter
600 gram aardappels, geschild in blokjes gesneden, bijvoorbeeld Nicola of Opperdoezer Ronde
Zout en peper
Was het spek met warm water en snijd het met een scherp mes in plakken van ongeveer 1 vinger breed. Breng het spek aan de kook in 3 dl water en voeg de uiringen en de stukjes wortel toe. Leg na 15 minuten de worst in de pan en voeg ook de bonen en de aardappels toe. Strooi wat zout in de pan en voeg eventueel nog wat water toe. Draai de warmtebron laag zodra de inhoud van de pan kookt en laat alles in ongeveer 15 à 18 minuten gaar worden.
Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd ze in niet te dunne schijven. Neem vervolgens de worst uit de pan en overgiet hem met veel koud water, zodat het vel verwijderd kan worden. Snijd de worst ook in plakken en schud de appels en de worst door het gerecht.
Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
Voeg vervolgens de reuzel of roomboter toe aan het gerecht en laat het geheel voor het opdienen nog even goed warm worden.
Uit: Raapsteeltje
Auteur: Simone Kroon
Uitgeverij: Terra
Prijs: € 16,95
ISBN: 9789089892942
___________________________________________________
Vijfschaft
250 gram gedroogde bruine bonen, een nacht geweekt in koud water
1 kilo vastkokende aardappels, in vieren
4 uien, in ringen
500 gram winterwortels, in plakken
2 rinse appels, geschild, zonder klokhuis en in vieren
1 eetlepel maïzena
25 gram boter
100 gram mager gerookt spek, in blokjes
Zout en peper
1. Laat de geweekte bonen uitlekken, spoel ze af. Zet ze in een pan onder koud water, breng dat aan de kook. Temper het vuur en kook de bonen 50 minuten.
2. Voeg aardappels, uien en wortels toe plus zoveel water dat alles onder staat en kook alles in 15 minuten net gaar.
3. Voeg de appels toe, kook nog 5 minuten. Laat de groenten goed uitlekken. Bewaar het kookvocht. Breng het mengsel over op een dienschaal en houd het warm.
4. Meng de maïzena met 2eetlepels water tot een glad papje, roer dat door het kookvocht. Verhit het onder voortdurend roeren tot het gebonden is.
5. Roer de boter door de saus, breng op smaak met zout en peper. Schenk de saus in een juskom.
6. Bak het spek in een droge koekenpan op matig vuur knapperig. Strooi het bovenop het bonenmengsel en serveer onmiddellijk met de saus.
Uit: Nederlands kookboek
Auteur: Jannny de Moor
Uitgeverij: Veltman uitgevers
Prijs: € 17,50
ISBN: 9789059207332