NPO
NTR

Recept 1 – uit De perfecte kok van Marcus Polman:

 

Gehaktbal

 

500 gram gehakt (half-om-half)

Peper en zout

Snuf nootmuskaat

125 gram (room) boter

1 theelepel bouillonpoeder

1 ei

1 beschuit

 

Doe het gehakt in een kom, gebruik het liefst half kalfsvlees, half rundvlees.

Meng het gehakt met peper, zout en nootmuskaat.

Verdeel het gehakt in vier gelijke porties. Draai met natte handen vier fraaie, gladde en vooral stevige ballen.

Verhit in een braadpan de boter tot het schuim wegtrekt en de boter begint te kleuren.

Braad de ballen in enkele minuten rondom bruin. Braad ze vervolgens met het deksel op de pan in 20 minuten op laag vuur verder gaar. Tip: Voeg voor extra aroma’s (en jus voor later) bouillon toe, circa 300 ml per kilo gehakt.

Neem de ballen uit de pan. Voeg een kopje water toe. Roer de aanbaksels los en laat even inkoken. Serveer de jus bij de gehaktballen.

 

Titel: De perfecte kok

Auteur: Marcus Polman

Uitgeverij: Mo’media

ISBN: 9789057674150

Prijs: € 9,95

 

____________________________________________________

 

Recept 2 – uit Comfort Food van Janneke Vreugdenhil

 

Voor 4 personen

 

1 ui, gesnipperd

1 teentje knoflook, fijngesneden

2 el olijfolie

2 (oude) witte boterhammen

300-350 ml melk

400 gram half-om-halfgehakt

1 ei

Zoete ketjap

Scherpe mosterd

50-100 gram roomboter

1 tomaat, ontveld en in stukjes

(of 1 gepelde tomaat uit blik)

 

 

Fruit de ui en knoflook in 1 el olijfolie. Verwijder de korsten van het brood, snijd het in dobbelsteentjes en week 5 minuten in een scheutje melk. Kneed een stevig mengsel van het gehakt, de gefruite ui en knoflook, de geweekte en uitgeknepen broodblokjes, het ei en de ketjap, mosterd, zout en peper naar smaak. Draai er 8 ballen van.

Verhit een klont boter en de rest van de olijfolie in de braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom bruin. Draai het vuur zo laag mogelijk. Leg de deksel op de pan en laat de ballen in ongeveer 20 minuten langzaam gaar worden. Voeg halverwege de tomaatblokjes toe.

Haal de gehaktballen uit de pan en schenk een scheut heet water bij het braadvocht. Roer alle aanbaksels los en laat de jus een minuutje pruttelen.

 

 

Titel: Comfortfood

Auteur: Janneke Vreugdenhil

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam

ISBN: 9789046811443

Prijs: € 24,95

 

_____________________________________________________

Recept 3 – uit Fast, fresh, simple van Donna Hay

 

 

Varkensgehaktballen met venkel

 

2 ½ tl venkelzaad

2 tl grof zeezout

70 g vers broodkruim

60 ml melk

750 g varkensgehakt

1 plak pancetta van 100 gram, fijngesneden

Handje fijngehakte bladpeterselie

Olijfolie, om te bakken

Knapperig brood, olijventapende, plakjes tomaat en rucola, voor erbij

 

Verwarm de oven voor op 200’C/ gasstand 4. Kneus venkelzaad en zout in een vijzel. Doe broodkruim en melk in een kom en laat 5 minuten staan. Voeg gehakt, pacetta, peterselie en venkelzout toe en meng in 2-3 minuten dooreen. Vorm balletjes van ongeveer 50 g. Verwarm een anti-aanbakpan op matig hoog vuur. Voeg wat olie toe en bak de balletjes in porties rondom mooi bruin. Leg ze op een bakplaat  en bak ze in 5-7 minuten gaar in de oven. Geef er knapperig boord, olijventapenade, tomaat en rucola bij. Voor 4 personen.

 

Titel: Fast, fresh, simple

Auteur: Donna Hay

Uitgeverij: Van Dishoeck

ISBN: 9789000307227

Prijs: € 29,99

__________________________________________________________

 

 

 

 

 

Recept 4 - Tomatenketchup ook uit De perfecte kok

 

1,5 kilo rijpe tomaten

2 teentjes knoflook

2 laurierblaadjes

1 theelepel gemalen korianderzaad

1 theelepel kerriepoeder

100 gram lichtbruine basterdsuiker

250 ml rode-wijnazijn

1 eetlepel mosterd

1 klein blikje tomatenpuree

Een paar druppels tabasco

Zout

 

Snijd de tomaten in parten en doe ze met de grof gesneden knoflook in de pan. Voeg de laurierblaadjes, koriander, kerrie, basterdsuiker, mostred en tomatenpuree toe. Breng dit alles aan de kook en laat het circa 1 uur zachtjes koken met het deksel schuin op de pan; roer af en toe. Laat het mengsel zonder deksel verder inkoken als het te nat mocht zijn of voeg tegen het eind van de kooktijd een extra scheutje water toe. Roer de ketchup door een fijne zeef om de velletjes en pitjes achter te houden. Breng de saus verder op smaak met een scheutje tabasco en wat zout.

(Zelfgemaakte ketchup kan in een afgesloten pot of fles circa 10 dagen in de koelkast worden bewaard. Je kunt ook een deel in goed afgesloten doosjes in de diepvries doen.)

 

______________________________________________________

Recept 5– Oestermayonaise uit Chef over de vloer van Yuri Verbeek

 

 

Oestermayonaise

 

1 Zeeuwse oester

1 eidooier (op kamertemperatuur)

1 tl fijne mosterd

3 dl zonnebloemolie

 

Doe het oestervlees met het vocht in de kom van een keukenmachine. Voeg de eidooier en de mosterd toe en draai tot een gladde massa. Laat de keukenmachine draaien en schenk de zonnebloemolie druppelsgewijs bij het mengsel tot de consistentie van mayonaise is bereikt. Bewaar de mayonaise tot gebruik (maximaal 1 dag), afgedekt in de koelkast.

Uit: Chef over de vloer

Auteur: Yuri Verbeek

Uitgeverij: Dutch media

ISBN: 9789048812332

Prijs: € 19,95