NPO
NTR

 

Recept 1 uit Cox Cookies & Cake - Karamelcakejes met gezouten boter

 

Voor 12 cakejes

175 gram zelfrijzend bakmeel

1 tl zuiveringszout

75 gram zachte, ongezouten boter

100 gram bruine ruwe rietsuiker

2 eieren, losgeklopt

1 tl vanille-extract

2 el melk

50 gram toffees of karamels in kleine stukjes

 

Voor de karamelsaus

125 gram fijne kristalsuiker

75 gram gezouten boter

5 el volle room

1 tl vanille-extract

 

Voor de botercrème

150 gram zachte, ongezouten boter

150 gram poedersuiker

1 tl vanille-extract

1 tl karamelextract (naar keuze)

Wat zeezoutvlokken om te versieren

 

Verwarm de oven voor op 200’C/heteluchtoven op 180’C en bekleed een muffinvorm met cakevormpjes.

Zeef het bakmeel en zuiveringszout in een kom en zet deze apart. Klop de boter en de suiker met een mixer in 5 minuten tot een lichte, luchtige massa. Voeg de losgeklopte eieren beetje bij beetje toe, klop tussendoor steeds goed en voeg halverwege 1 eetlepel bloem toe om klontjes te voorkomen. Klop nu het vanille-extract erdoor. Schep tot slot de rest van de bloem, de melk en de stukjes toffee/karamel erdoor.

 

Verdeel het beslag over de papieren cakevormpjes en bak de cakejes 15-20 minuten in de oven, of tot de bovenkant van een cakeje terugveert als u er zachtjes op duwt. Laat de cakejes 5 minuten in het bakblik afkoelen en laat ze daarna op een rooster helemaal afkoelen.

 

Maak nu de karamelsaus: doe 4 eetlepels water in een steelpan met dikke bodem op matig vuur en los de suiker daarin op. Zet het vuur hoger en laat de suiker sudderen tot u een mooie geelbruine karamel heeft. Haal de pan meteen van het vuur. Voeg de room en het vanille-extract al roerend toe en blijf roeren tot u een gladde saus heeft. Laat de saus afkoelen.

 

Maak nu de botercrème: klop de boter en poedersuiker minstens 5 minuten en klop dan het vanille- en karamelextract erdoor.

 

Bestrijk de bovenkant van de cakejes met een klein paletmes met de botercrème. Schenk er wat karamelsaus over en bestrooi de cakejes tot slot met wat zeezoutvlokken.

 

Titel: Cox Cookies & Cake

Auteur: Lanlard & Cox

Uitgeverij: Veltman

Prijs: € 14,95

ISBN: 9789048305360

____________________________________________

 

Recept 2 uit Bill’s Basic: Cupcakes

Cupcakes

225 gram bloem

3 theel. Bakpoeder

125 gram zachte boter

1 theel vanille-extract

150 gram fijne kristalsuiker

2 eieren

1 ¼ dl melk

 

Geklopte vanille-botercrème

280 gram poedersuiker, gezeefd

80 gram zachte boter

1 theel vanille-extract

1 eetl. melk

 

Verwarm de oven voor tot 180’C.

Zeef de bloem en het bakpoeder in een grote mengkom. Voeg de boter, vanille, suiker, eieren  en melk toe en  klop alles in 3-4 minuten glad.

Plaats papieren muffinbakjes  in een muffinvorm (meestal 12 JF). Schep het beslag in de vormpjes (vul ze voor ¾ JF).

Bak ze 12-15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en een in het midden erin gestoken spies er schoon uitkomt. Laat ze 5 minuten in de vorm afkoelen en zet ze dan op een rooster om ze helemaal koud te laten worden.

 

Klop voor de botercrème alle ingrediënten in een mengkom met een elektrische handmixer op lage snelheid glad. Klop dan 3-4 minuten op hoge snelheid tot de crème bleek en luchtig is. Strijk met een paletmes de botercrème op de cupcakes. Versier de cupcakes met fruit, taartverziering, chocolade enzovoort.

 

Titel: Bill’s Basic

Auteur: Bill Granger

Uitgeverij: Fontaine

ISBN: 9789059563711

Prijs: € 24,95

___________________________________________________

Recept 2 uit Ottolenghi Het Kookboek: Hazelnotencupcakes

 

Voor 8 -12 stuks

50 gram hazelnoten in het vlies

150 gram fijne kristalsuiker

180 gram bloem

1 ¼ theelepel bakpoeder

1/3 theelepel zout

150 gram boter

1 eetlepel hazelnootolie

2 kleine scharreleieren, losgeklopt

150 ml zure room

 

Glazuur

150 gram verse roomkaas op kamertemperatuur

150 gram mascarpone op kamertemperatuur

80 gram boter op kamertemperatuur

100 gram poedersuiker

 

Verhit de oven tot 150’C. Verdeel de hazelnoten op een bakplaat en laat ze in de oven in circa 15 minuten licht kleuren. Haal ze uit de oven. Wrijf de noten als ze koud zijn in een theedoek om de vliesjes te verwijderen. Hak de noten met de helft van de suiker in de foodprocessor fijn.

Maak nu de cupcakes. Verhoog de oventemperatuur tot 170’C. Zet 8-12 papieren vormpjes in de holletjes van een cupcakebakplaat. Zeef de bloem met het bakpoeder en zout. Klop de boter met de overgebleven suiker, de hazelnoteolie en gehakte hazelnoten tot een bleek en luchtig mengsel. Klop er steeds kleine porties losgeklopt ei door; het ei moet helemaal zijn opgenomen voor u opnieuw ei toevoegt. Schep met een spatel of metalen lepel de helft van het gezeefde bloemmengsel door de botermassa en daarna de helft van de zure room, gevolgd door de rest van het bloemmengsel en de zure room. Vul de vormpjes tot 5 mm onder de rand met beslag. Bak ze 20-25 minuten in de oven tot een in het midden erin gestoken spies er droog uitkomt. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Maak het glazuur als de cakejes koud zijn. Klop de verse roomkaas en mascarpone door elkaar tot ze luchtig en glad zijn. Klop in een andere kom de boter met de suiker met een elektrische mixer of een garde minstens 5 minuten (als de gardes van de mixer de bodem van de kom niet kunnen raken, moet u het met de hand doen). Het glazuur moet bijna wit en licht en luchtig zijn. Schep het roomkaasmengsel door de boter en zet met een spatel een dikke golvende laag glazuur op de cakejes.

 

Titel: Ottolenghi Het Kookboek

Auteurs: Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi

Uitgeverij: Fontaine

Prijs: € 29,95

ISBN: 9789059564282