Recept 1 uit Cox Cookies & Cake - Karamelcakejes met gezouten boter
Voor 12 cakejes
175 gram zelfrijzend bakmeel
1 tl zuiveringszout
75 gram zachte, ongezouten boter
100 gram bruine ruwe rietsuiker
2 eieren, losgeklopt
1 tl vanille-extract
2 el melk
50 gram toffees of karamels in kleine stukjes
Voor de karamelsaus
125 gram fijne kristalsuiker
75 gram gezouten boter
5 el volle room
1 tl vanille-extract
Voor de botercrème
150 gram zachte, ongezouten boter
150 gram poedersuiker
1 tl vanille-extract
1 tl karamelextract (naar keuze)
Wat zeezoutvlokken om te versieren
Verwarm de oven voor op 200’C/heteluchtoven op 180’C en bekleed een muffinvorm met cakevormpjes.
Zeef het bakmeel en zuiveringszout in een kom en zet deze apart. Klop de boter en de suiker met een mixer in 5 minuten tot een lichte, luchtige massa. Voeg de losgeklopte eieren beetje bij beetje toe, klop tussendoor steeds goed en voeg halverwege 1 eetlepel bloem toe om klontjes te voorkomen. Klop nu het vanille-extract erdoor. Schep tot slot de rest van de bloem, de melk en de stukjes toffee/karamel erdoor.
Verdeel het beslag over de papieren cakevormpjes en bak de cakejes 15-20 minuten in de oven, of tot de bovenkant van een cakeje terugveert als u er zachtjes op duwt. Laat de cakejes 5 minuten in het bakblik afkoelen en laat ze daarna op een rooster helemaal afkoelen.
Maak nu de karamelsaus: doe 4 eetlepels water in een steelpan met dikke bodem op matig vuur en los de suiker daarin op. Zet het vuur hoger en laat de suiker sudderen tot u een mooie geelbruine karamel heeft. Haal de pan meteen van het vuur. Voeg de room en het vanille-extract al roerend toe en blijf roeren tot u een gladde saus heeft. Laat de saus afkoelen.
Maak nu de botercrème: klop de boter en poedersuiker minstens 5 minuten en klop dan het vanille- en karamelextract erdoor.
Bestrijk de bovenkant van de cakejes met een klein paletmes met de botercrème. Schenk er wat karamelsaus over en bestrooi de cakejes tot slot met wat zeezoutvlokken.
Titel: Cox Cookies & Cake
Auteur: Lanlard & Cox
Uitgeverij: Veltman
Prijs: € 14,95
ISBN: 9789048305360
____________________________________________
Recept 2 uit Bill’s Basic: Cupcakes
Cupcakes
225 gram bloem
3 theel. Bakpoeder
125 gram zachte boter
1 theel vanille-extract
150 gram fijne kristalsuiker
2 eieren
1 ¼ dl melk
Geklopte vanille-botercrème
280 gram poedersuiker, gezeefd
80 gram zachte boter
1 theel vanille-extract
1 eetl. melk
Verwarm de oven voor tot 180’C.
Zeef de bloem en het bakpoeder in een grote mengkom. Voeg de boter, vanille, suiker, eieren en melk toe en klop alles in 3-4 minuten glad.
Plaats papieren muffinbakjes in een muffinvorm (meestal 12 JF). Schep het beslag in de vormpjes (vul ze voor ¾ JF).
Bak ze 12-15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en een in het midden erin gestoken spies er schoon uitkomt. Laat ze 5 minuten in de vorm afkoelen en zet ze dan op een rooster om ze helemaal koud te laten worden.
Klop voor de botercrème alle ingrediënten in een mengkom met een elektrische handmixer op lage snelheid glad. Klop dan 3-4 minuten op hoge snelheid tot de crème bleek en luchtig is. Strijk met een paletmes de botercrème op de cupcakes. Versier de cupcakes met fruit, taartverziering, chocolade enzovoort.
Titel: Bill’s Basic
Auteur: Bill Granger
Uitgeverij: Fontaine
ISBN: 9789059563711
Prijs: € 24,95
___________________________________________________
Recept 2 uit Ottolenghi Het Kookboek: Hazelnotencupcakes
Voor 8 -12 stuks
50 gram hazelnoten in het vlies
150 gram fijne kristalsuiker
180 gram bloem
1 ¼ theelepel bakpoeder
1/3 theelepel zout
150 gram boter
1 eetlepel hazelnootolie
2 kleine scharreleieren, losgeklopt
150 ml zure room
Glazuur
150 gram verse roomkaas op kamertemperatuur
150 gram mascarpone op kamertemperatuur
80 gram boter op kamertemperatuur
100 gram poedersuiker
Verhit de oven tot 150’C. Verdeel de hazelnoten op een bakplaat en laat ze in de oven in circa 15 minuten licht kleuren. Haal ze uit de oven. Wrijf de noten als ze koud zijn in een theedoek om de vliesjes te verwijderen. Hak de noten met de helft van de suiker in de foodprocessor fijn.
Maak nu de cupcakes. Verhoog de oventemperatuur tot 170’C. Zet 8-12 papieren vormpjes in de holletjes van een cupcakebakplaat. Zeef de bloem met het bakpoeder en zout. Klop de boter met de overgebleven suiker, de hazelnoteolie en gehakte hazelnoten tot een bleek en luchtig mengsel. Klop er steeds kleine porties losgeklopt ei door; het ei moet helemaal zijn opgenomen voor u opnieuw ei toevoegt. Schep met een spatel of metalen lepel de helft van het gezeefde bloemmengsel door de botermassa en daarna de helft van de zure room, gevolgd door de rest van het bloemmengsel en de zure room. Vul de vormpjes tot 5 mm onder de rand met beslag. Bak ze 20-25 minuten in de oven tot een in het midden erin gestoken spies er droog uitkomt. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Maak het glazuur als de cakejes koud zijn. Klop de verse roomkaas en mascarpone door elkaar tot ze luchtig en glad zijn. Klop in een andere kom de boter met de suiker met een elektrische mixer of een garde minstens 5 minuten (als de gardes van de mixer de bodem van de kom niet kunnen raken, moet u het met de hand doen). Het glazuur moet bijna wit en licht en luchtig zijn. Schep het roomkaasmengsel door de boter en zet met een spatel een dikke golvende laag glazuur op de cakejes.
Titel: Ottolenghi Het Kookboek
Auteurs: Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi
Uitgeverij: Fontaine
Prijs: € 29,95
ISBN: 9789059564282