NPO
NTR

Aardappelpuree van Jonnie Boer

Aardappels

Zout

Boter

Room

Melk

Peper

Citroen

Olijfolie

Zet de geschilde aardappels op met water en zout en kook ze tot ze goed gaar zijn. Maak er puree van met boter, room, melk, peper, citroen en olijfolie.

Titel: Puurst

Auteur: Jonnie Boer

ISBN: 9789081804233

Uitgeverij: Komma

Prijs: € 75,-

_____________________

 

Pommes purées van Heston Blumenthal

Voor 6 personen

1 kilo vastkokende aardappels, geschild

Zout

300 gram ongezouten boter, in blokjes

2,4 dl volle melk, warm

Verwarm een pan met ongezouten water op matig vuur tot 72 graden C.

Snijd de aardappels in even grote stukken. Doe ze in de pan en laat de temperatuur weer oplopen tot 72 graden C. Houd de aardappels 30 minuten op deze temperatuur. Haal de pan indien nodig van het vuur, of pas de stand van het fornuis aan.

Giet de aardappels na 30 minuten af en spoel ze af met koud, stromend water.

Breng een pan met vers, gezouten water aan de kook en voeg de aardappels toe. Kook ze tot ze zeer zacht zijn en uit elkaar vallen.

Giet de aardappels af.  Doe ze terug in de pan en plaats ze op zeer laag vuur om uit te drogen.

Druk de aardappels door een pureeknijper op de boter in een kom. Meng alles door elkaar.

Druk dit mengsel door een zeef. Voeg de warme melk en zout naar smaak toe.

Titel: Heston Blumenthal thuis

Auteur: Heston Blumenthal

ISBN: 9789045200668

Prijs: € 39,95

Uitgeverij: Karakter

 

___________________________

 

Aardappelpuree á la Robuchon  van Ricardo van Ede

Voor 4-6 personen

1 kilo aardappels; Robuchon gebruikt in zijn recept de BF 15 (vastkokende aardappel met gele schil JF) maar ook de Ratte en de Pink fir Apple zijn goede vervangers

250 gram boter, in kleine blokjes gesneden

250 – 500 ml melk

Zout en peper

Kook de aardappels in de schil in zout water gaar. Laat goed uitlekken in een vergiet en verwijder de schillen. Verwarm in de tussentijd de melk. Snijd de aardappels in stukken, doe die terug in de pan en laat op een laag vuur goed drogen. Draai vervolgens door een groentezeef. Wrijf door een fijne zeef en doe terug in de pan. Voeg al roerend de boterblokjes toe en zorg ervoor dat de puree alle boter compleet absorbeert. Voeg warme melk toe totdat de puree de gewenste dikte heeft. Op smaak brengen met zout en peper.

 

Titel: Ricardo

Auteur: Ricardo van Ede

ISBN: 9789461560629

Prijs: € 24,95

Uitgeverij: Bertram + De Leeuw