NPO
NTR

Heerlijke tong   uit De Zilveren Lepel Vis

 

4 personen

 

16 tongfilets

Bloem om te bestuiven

25 gram boter

4 eetlepels olijfolie

1 royale theelepel Dijonmosterd

Geraspte schil en sap van 1 citroen

2 theelepels korianderzaad, grof gemalen

1 eetlepels fijngehakt vers korianderblad

40 gram geblancheerde amandelen, geroosterd en fijngehakt

Zout en peper

 

Bestuif de filets met bloem en schud het overschot eraf. Smelt de boter met 2 eetlepels olie

In een koekenpan en bak de tongfilets in gedeelten 2 minuten per kant. Bestrooi ze met zout en peper, haal ze uit de pan, leg ze op een schaal en houd ze warm.

Klop de rest van de olie, de mosterd, de citroenschil in een kom grondig door elkaar, giet het mengsel in de pan en verhit het een paar minuten. Giet de saus over de vis en dien het gerecht meteen op.

 

Titel : De zilveren lepel Vis

Uitgeverij: Van Dishoeck

Prijs: € 35,-

ISBN: 9789000315581

 

 

_____________________________

 

Gestoomde kabeljauwfilet met peen en prei                 - uit Werken met Vis

 

per persoon

 

1 visfilet zonder vel (150-170 gram  pp)

2 dl court bouillon

Peper en zout

¼ wortel in plakjes

¼ prei in ringen

20 gram roomboter

½ eetlepel peterselie

 

  1. Breng peper en zout aan op de visfilet
  2. Schenk de court-bouillon in de pan en voeg wortel en prei toe. Breng dit aan de kook.
  3. Zodra het vocht kookt leg je de vis in de stoompan of in een stoomwaaier.
  4. Stoom de vis met het deksel op de pan gedurende 6-8 minuten, afhankelijk van de dikte van de filet. Voor hele vissen is de bereidingstijd langer (10-12 minuten) en kun je de gaarheid testen door met een lepel te voelen of het visvlees al van de graat loskomt.
  5. Neem de vis voorzichtig uit de pan of van de waaier. Haal drie scheppen court-bouillon uit de pan en meng hier de boter doorheen. Serveer de vis met deze saus en wat peterselie.

 

Titel: Werken met Vis

Auteur: Bart van Olphen

Uitgeverij: Carrera

Prijs: € 34,90

ISBN: 9789048816217

 

_______________________________

 

 

 

Gestoomde tong met een dressing van druiven, knoflook en peterselie  van Nathan Outlaw

 

4 personen

 

4 tongen á 350-400 gram gefileerd en ontveld

50 gram boter

1 sjalot, gepeld en gesnipperd

50 ml (geroosterde) visbouillon

50 ml witte wijn

Grof zeezout en versgemalen peper

Dressing

20 ingelegde druiven

2 theelepels geroosterde knoflookpuree

30 ml champagneazijn of witte wijn azijn van goede kwaliteit

150 ml extra vergine olijfolie

4 theelepels peterselie, fijngehakt

 

Snijd voor de dressing de ingelegde druiven in plakjes. Klop de geroosterde knoflookpuree en wijnazijn samen in een kom en klop de olijfolie er geleidelijk door. Voeg de gehakte peterselie, plakjes druif en wat zout toe.

Bestrooi de visfilets met zout en peper. Verwarm de boter, sjalot, visbouillon en witte wijn in een pan (met een goed sluitend deksel) op matig vuur.

Breng het geheel aan de kook en kook het 1 minuut. Voeg de visfilets toe en leg het deksel erop. Controleer na 3 minuten of de vis gaar is. Als de vis nog niet helemaal gaar is, haal je de pan van het vuur en laat je de vis afgedekt nagaren. Controleer telkens na 1 minuut.

Terwijl de vis kookt, verwarm je de dressing van ingemaakte druiven, knoflook  en peterselie om alle smaken los te laten komen.

Leg de gare vis op de verwarmde borden. Giet het kookvocht bij de dressing en lepel het over de vis.

 

Titel: Vis uit onze zee

Auteur: Nathan Outlaw

Uitgeverij: Kosmos

Prijs: € 29,95

ISBN: 9789021551937

 

  1. wat is het heerlijk om door dit programma en Petra Possel weer eens wat anders te proberen. Bedankt!

    17 mei 2013 19:05 Pauline Lind-Linden