NPO
NTR

Fettuccine ai quattro formaggi

Ingrediënten voor 6 personen

Fettuccine

100 gram boter

300 gram verse slagroom

50 gram gruyère

50 gram Parmezaanse kaas

50 gram fontina

50 gram niet pikante provolone

Doe de fettuccine zodra ze al dente gekookt zijn, samen met de gesmolten (niet gebraden) boter in een grote kom. Roer het goed door zodat de fettuccine gelijkmatig zijn beboterd. Voeg dan meteen de verse slagroom toe, roer nogmaals en doe de 4 kazen erbij: de gruyère, Parmezaanse kaas, fontina en niet pikante provolone, geraspt of verbrokkeld en al eerder gemengd. Roer dit in de schaal nogmaals goed door elkaar zodat de kazen gelijkmatig worden verspreid en langzaam beginnen te smelten. Serveer het gerecht warm.

Uit Koken con amore (editie 2015)

Auteur: Sophia Loren

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

ISBN: 9789024567508

Prijs: € 20,-

 

Maccheroni met vier soorten kaas 4 personen

40 gram boter

150 gram mozzarella, caciotta en emmentaler in blokjes en gemengd

350 gram maccheroni

40 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Zout

Smelt de boter in een hittebestendige kom op een pan pruttelend water. Doe er de mozzarella, caciotta en emmentaler in en roer maar laat ze niet helemaal smelten. Doe er wat zout bij en haal de kom van de pan. Kook de maccheroni in veel kokend water met zout beetgaar. Laat ze uitlekken, doe ze in een warme schaal en overgiet ze met het kaasmengsel. Bestrooi ze met de Parmezaanse kaas en zet het gerecht meteen op tafel.

Zilveren lepel pasta

Uitgeverij: Unieboek/Spectrum

ISBN: 9789000339808

Prijs: € 20,-

Minimacaroni met kaas all’italiana

Voor 6 ramekins

Zachte boter om de ramekins in te vetten

100 gram geraspte gruyère

1 eetlepel maïzena

1 bol mozzarella van 125 gram

Zout voor pastakookwater

200 gram macaroni

60 ml droge witte wijn

300 ml kippenbouillon

50 gram mascarpone

3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

Witte peper uit de molen

Verhit de oven tot 200 graden Celcius. Vet 6 ramekins in met boter en zet een pan water op voor de pasta. Hussel terwijl je wacht tot het water kookt de geraspte gruyère en de maïzena in een kom door elkaar. Hak de mozzarella en laat die even staan tot het overtollige vocht eruit is gelopen.

Strooi zout in het water wanneer dat kookt en kook de pasta tot aan de stevige kant van al dente.

Breng intussen de wijn aan de kook in een pan die zo groot is dat de pasta er later ook in kan. Giet de kippenbouillon erbij. Laat weer aan de kook komen zet de pan van het vuur en klop er de met maïzena gemengde gruyère door. De kaas zal zacht draderig smelten.

Doe de mascarpone in de pan en klop weer.

Doe de gekookte uitgelekte pasta in de saus en roer zodat alles pasta iets van de saus meekrijgt. Doe er tenslotte de gehakte mozzarella bij en roer nog eens, zodat de kaas goed verdeeld wordt.

Schep de kazige pasta in de ramekins. Verdeel het goed. Strooi de Parmezaanse kaas erop en bestrooi de ramekins royaal met peper.

Zet de ramekins 10 minuten in de oven tot ze bovenop goudbruin zijn (dit kan ook onder de grill)

Nigellissima

Nigella Lawson

Uitgeverij: Atlas/contact

ISBN: 9789045022406

Prijs: € 29,95