Fettuccine ai quattro formaggi
Ingrediënten voor 6 personen
Fettuccine
100 gram boter
300 gram verse slagroom
50 gram gruyère
50 gram Parmezaanse kaas
50 gram fontina
50 gram niet pikante provolone
Doe de fettuccine zodra ze al dente gekookt zijn, samen met de gesmolten (niet gebraden) boter in een grote kom. Roer het goed door zodat de fettuccine gelijkmatig zijn beboterd. Voeg dan meteen de verse slagroom toe, roer nogmaals en doe de 4 kazen erbij: de gruyère, Parmezaanse kaas, fontina en niet pikante provolone, geraspt of verbrokkeld en al eerder gemengd. Roer dit in de schaal nogmaals goed door elkaar zodat de kazen gelijkmatig worden verspreid en langzaam beginnen te smelten. Serveer het gerecht warm.
Uit Koken con amore (editie 2015)
Auteur: Sophia Loren
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024567508
Prijs: € 20,-
Maccheroni met vier soorten kaas 4 personen
40 gram boter
150 gram mozzarella, caciotta en emmentaler in blokjes en gemengd
350 gram maccheroni
40 gram Parmezaanse kaas, geraspt
Zout
Smelt de boter in een hittebestendige kom op een pan pruttelend water. Doe er de mozzarella, caciotta en emmentaler in en roer maar laat ze niet helemaal smelten. Doe er wat zout bij en haal de kom van de pan. Kook de maccheroni in veel kokend water met zout beetgaar. Laat ze uitlekken, doe ze in een warme schaal en overgiet ze met het kaasmengsel. Bestrooi ze met de Parmezaanse kaas en zet het gerecht meteen op tafel.
Zilveren lepel pasta
Uitgeverij: Unieboek/Spectrum
ISBN: 9789000339808
Prijs: € 20,-
Minimacaroni met kaas all’italiana
Voor 6 ramekins
Zachte boter om de ramekins in te vetten
100 gram geraspte gruyère
1 eetlepel maïzena
1 bol mozzarella van 125 gram
Zout voor pastakookwater
200 gram macaroni
60 ml droge witte wijn
300 ml kippenbouillon
50 gram mascarpone
3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
Witte peper uit de molen
Verhit de oven tot 200 graden Celcius. Vet 6 ramekins in met boter en zet een pan water op voor de pasta. Hussel terwijl je wacht tot het water kookt de geraspte gruyère en de maïzena in een kom door elkaar. Hak de mozzarella en laat die even staan tot het overtollige vocht eruit is gelopen.
Strooi zout in het water wanneer dat kookt en kook de pasta tot aan de stevige kant van al dente.
Breng intussen de wijn aan de kook in een pan die zo groot is dat de pasta er later ook in kan. Giet de kippenbouillon erbij. Laat weer aan de kook komen zet de pan van het vuur en klop er de met maïzena gemengde gruyère door. De kaas zal zacht draderig smelten.
Doe de mascarpone in de pan en klop weer.
Doe de gekookte uitgelekte pasta in de saus en roer zodat alles pasta iets van de saus meekrijgt. Doe er tenslotte de gehakte mozzarella bij en roer nog eens, zodat de kaas goed verdeeld wordt.
Schep de kazige pasta in de ramekins. Verdeel het goed. Strooi de Parmezaanse kaas erop en bestrooi de ramekins royaal met peper.
Zet de ramekins 10 minuten in de oven tot ze bovenop goudbruin zijn (dit kan ook onder de grill)
Nigellissima
Nigella Lawson
Uitgeverij: Atlas/contact
ISBN: 9789045022406
Prijs: € 29,95