NPO
NTR

Slahapjes met avgolemono dressing van Sally Butcher

Voor 12 hapjes:

12 slabladeren (bij voorkeur botersla)

4 stevige tomaten, in blokjes

6 (ingelegde) jonge komkommers, in blokjes

1 kleine ui gesnipperd

12 ontpitte groene olijven, in stukjes

6 ansjovisfilets, gehakt

Zout (zo nodig) en peper

Mochten de slabladeren te stevig zijn om op te rollen, blancheer ze dan heel even in wat kokend water. Koel ze daarna meteen in een bak ijswater. Dep ze dan droog met keukenpapier. Meng de resterende ingrediënten door elkaar in een kom. Voeg zout en peper naar smaak toe. Leg een slablad voor je op een werkbank met het uiteinde van e steel van je af. Schep een lepel van het salademengsel op het dichtstbijzijnde uiteinde van het blad en rol het blad van je af op. Vouw tijdens het rollen de zijkanten naar binnen zodat de vulling volledig in het blad is gewikkeld. Herhaal dit met de andere bladeren.

Voor de saus:

4 eieren

5 eetlepels olijfolie

Sap en rasp van 1 limoen

2 theelepels Engelse mosterd

½ theelepel cayennepeper

½ theelepel paprikapoeder

Kook de eieren tot ze hard zijn. Laat ze afkoelen in koud water. Pel de eieren voorzichtig, snijd de doormidden en verwijder de dooiers. Druk de dooiers door een zeef (of prak ze goed met een vork) en doe ze met de andere ingrediënten in een kom. Klop het geheel tot een dikke saus. Eet de slahapjes met de saus.

Titel: Salmagundi

Auteur: Sally Butcher

Uitgeverij: Karakter

ISBN: 9789045204383

Prijs: € 24,95

 

___________

 

 

Loempiaatjes met citroengras & kokos van David Frenkiel en Luise Vindahl

200 gram biologische,stevige tofoe

2 stengels citroengras, gekneusd en fijngesneden

Sap van 1 limoen

2 tl biologische sojasaus

Dep de tofoe met keukenpapier droog. Snijd in reepjes en leg deze op een groot diep bord. Roer de rest van de ingrediënten door elkaar en schenk deze over de tofoe. Laat minstens 30 minuten marineren; keer ze halverwege om.

Voor de dipsaus:

50 gram rauwe pinda’s

2 eetlepels rijstazijn

2 eetlepels biologische sojasaus

2 eetlepels koud water

1 eetlepel ahornsiroop

Rooster de pinda’s lichtjes in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Laat ze uit de pan glijden om af te koelen en hak ze fijn. Roer de pinda’s door de rest van de ingrediënten voor de dipsaus en zet weg.

1 pakje rijstpapier

1 krop sla, gewassen en bladeren los

Grote handvol muntblaadjes

Grote handvol korianderblaadjes

½ komkommer in reepjes

1 mango, geschild, vruchtvlees in reepjes

30 gram ongezoet kokosschaafsel

30 gram kiemen, taugé, broccoli, erwten, alfalfa

Doop een velletje rijstpapier een paar seconden in een kom lauw water tot het papier zacht is. Leg het op een plank. Leg er een slablad op en verdeel daar de wat blaadjes munt en koriander over, wat komkommer en mango, een beetje kokosschaafsel, kiemen en een gemarineerd reepje tofoe. Vouw de bovenkant van het rijstpapier over de vulling, duw de vulling er strak in. Vouw de zijkanten naar binnen en rol helemaal op. Leg op een bord. Herhaal met de rest van de loempia’s. Dien op met de dipsaus.

Titel: The green kitchen travels

Auteurs: David Frenkiel en Luise Vindahl

Uitgeverij: Becht

ISBN: 9789023014485

Prijs: € 24,95

 

___________

 

 

Japanse gevulde koolrol van Maori Murota

 

8 bladeren savooiekool

Karashi (Japanse mosterd)

Gehakte bieslook

Vulling:

2 gedroogde shiitakes

500 gram varkensgehakt

50 gram gekookte Japanse rijst

400 ml water

1 ui, fijngesnipperd

Een stukje gemberwortel van 2 cm, gehakt

1 eetlepel sojasaus

1 snufje zout

Bouillon:

1 el sojasaus

2 eetlepels mirin (zoete rijstwijn)

1 theelepel zout

2 eetlepels sake

400 ml dashi

Week de gedroogde shiitakes 3 uur in 300 ml water tot ze zacht zijn. Bewaar het weekwater voor de bouillon. Snijd de onderkant van de shiitakes en snijd de hoeden in kleine dobbelsteentjes. Meng ze goed met de rest van de ingrediënten voor de vulling.

Zet een grote pan water op. Kook elk savooiekoolblad 1 minuut in het water. Het doel is om de bladeren zacht te maken om de vulling te kunnen omwikkelen. Leg 1/8 deel van de vulling op een blad. Vouw 3 randen over de vulling en rol het blad met de vulling dan op tot een pakketje. Leg de pakketjes in een pan waarin ze mooi strak tegen elkaar aan liggen. Schenk de ingrediënten voor de bouillon en het weekwater van de shiitakes erbij en breng het op matig vuur aan de kook. Zet het vuur laag en leg het deksel erop. Verhit alles circa 30 minuten op laag vuur tot de vulling zacht is. Schenk zo nodig van tijd tot tijd met een lepel wat bouillon over de pakketjes. Serveer ze met Japanse mosterd en de gehakte bieslook.

Titel: Recepten uit Tokyo

Auteur: Maori Murota

Uitgeverij: Good cook publishing

ISBN: 9789461431127

Prijs: € 24,95