Slahapjes met avgolemono dressing van Sally Butcher
Voor 12 hapjes:
12 slabladeren (bij voorkeur botersla)
4 stevige tomaten, in blokjes
6 (ingelegde) jonge komkommers, in blokjes
1 kleine ui gesnipperd
12 ontpitte groene olijven, in stukjes
6 ansjovisfilets, gehakt
Zout (zo nodig) en peper
Mochten de slabladeren te stevig zijn om op te rollen, blancheer ze dan heel even in wat kokend water. Koel ze daarna meteen in een bak ijswater. Dep ze dan droog met keukenpapier. Meng de resterende ingrediënten door elkaar in een kom. Voeg zout en peper naar smaak toe. Leg een slablad voor je op een werkbank met het uiteinde van e steel van je af. Schep een lepel van het salademengsel op het dichtstbijzijnde uiteinde van het blad en rol het blad van je af op. Vouw tijdens het rollen de zijkanten naar binnen zodat de vulling volledig in het blad is gewikkeld. Herhaal dit met de andere bladeren.
Voor de saus:
4 eieren
5 eetlepels olijfolie
Sap en rasp van 1 limoen
2 theelepels Engelse mosterd
½ theelepel cayennepeper
½ theelepel paprikapoeder
Kook de eieren tot ze hard zijn. Laat ze afkoelen in koud water. Pel de eieren voorzichtig, snijd de doormidden en verwijder de dooiers. Druk de dooiers door een zeef (of prak ze goed met een vork) en doe ze met de andere ingrediënten in een kom. Klop het geheel tot een dikke saus. Eet de slahapjes met de saus.
Titel: Salmagundi
Auteur: Sally Butcher
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 9789045204383
Prijs: € 24,95
___________
Loempiaatjes met citroengras & kokos van David Frenkiel en Luise Vindahl
200 gram biologische,stevige tofoe
2 stengels citroengras, gekneusd en fijngesneden
Sap van 1 limoen
2 tl biologische sojasaus
Dep de tofoe met keukenpapier droog. Snijd in reepjes en leg deze op een groot diep bord. Roer de rest van de ingrediënten door elkaar en schenk deze over de tofoe. Laat minstens 30 minuten marineren; keer ze halverwege om.
Voor de dipsaus:
50 gram rauwe pinda’s
2 eetlepels rijstazijn
2 eetlepels biologische sojasaus
2 eetlepels koud water
1 eetlepel ahornsiroop
Rooster de pinda’s lichtjes in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Laat ze uit de pan glijden om af te koelen en hak ze fijn. Roer de pinda’s door de rest van de ingrediënten voor de dipsaus en zet weg.
1 pakje rijstpapier
1 krop sla, gewassen en bladeren los
Grote handvol muntblaadjes
Grote handvol korianderblaadjes
½ komkommer in reepjes
1 mango, geschild, vruchtvlees in reepjes
30 gram ongezoet kokosschaafsel
30 gram kiemen, taugé, broccoli, erwten, alfalfa
Doop een velletje rijstpapier een paar seconden in een kom lauw water tot het papier zacht is. Leg het op een plank. Leg er een slablad op en verdeel daar de wat blaadjes munt en koriander over, wat komkommer en mango, een beetje kokosschaafsel, kiemen en een gemarineerd reepje tofoe. Vouw de bovenkant van het rijstpapier over de vulling, duw de vulling er strak in. Vouw de zijkanten naar binnen en rol helemaal op. Leg op een bord. Herhaal met de rest van de loempia’s. Dien op met de dipsaus.
Titel: The green kitchen travels
Auteurs: David Frenkiel en Luise Vindahl
Uitgeverij: Becht
ISBN: 9789023014485
Prijs: € 24,95
___________
Japanse gevulde koolrol van Maori Murota
8 bladeren savooiekool
Karashi (Japanse mosterd)
Gehakte bieslook
Vulling:
2 gedroogde shiitakes
500 gram varkensgehakt
50 gram gekookte Japanse rijst
400 ml water
1 ui, fijngesnipperd
Een stukje gemberwortel van 2 cm, gehakt
1 eetlepel sojasaus
1 snufje zout
Bouillon:
1 el sojasaus
2 eetlepels mirin (zoete rijstwijn)
1 theelepel zout
2 eetlepels sake
400 ml dashi
Week de gedroogde shiitakes 3 uur in 300 ml water tot ze zacht zijn. Bewaar het weekwater voor de bouillon. Snijd de onderkant van de shiitakes en snijd de hoeden in kleine dobbelsteentjes. Meng ze goed met de rest van de ingrediënten voor de vulling.
Zet een grote pan water op. Kook elk savooiekoolblad 1 minuut in het water. Het doel is om de bladeren zacht te maken om de vulling te kunnen omwikkelen. Leg 1/8 deel van de vulling op een blad. Vouw 3 randen over de vulling en rol het blad met de vulling dan op tot een pakketje. Leg de pakketjes in een pan waarin ze mooi strak tegen elkaar aan liggen. Schenk de ingrediënten voor de bouillon en het weekwater van de shiitakes erbij en breng het op matig vuur aan de kook. Zet het vuur laag en leg het deksel erop. Verhit alles circa 30 minuten op laag vuur tot de vulling zacht is. Schenk zo nodig van tijd tot tijd met een lepel wat bouillon over de pakketjes. Serveer ze met Japanse mosterd en de gehakte bieslook.
Titel: Recepten uit Tokyo
Auteur: Maori Murota
Uitgeverij: Good cook publishing
ISBN: 9789461431127
Prijs: € 24,95